Sparta blijft in leven na driemaal scheepsrecht voor Pusic

Sparta dankt Martin Pusic voor een 1-0 overwinning op FC Twente en daarmee de hoop op het ontlopen van de play-offs om promotie/degradatie. Daarvoor zijn de Rotterdammers wel afhankelijk van Roda JC Kerkrade.

Ondanks een serie van vijf nederlagen op rij kon Sparta de wedstrijd tegen Twente ingaan met de missie om een stap te zetten in lijfsbehoud. Aan de andere kant moesten de Rotterdammers bij een overwinning van Go Ahead bij Ajax nog vrezen voor directe degradatie. Voor tegenstander Twente stond er een stuk minder op het spel. Die ploeg speelt mee om de plekken in de subtop, maar mag vanwege de financiële puinhopen uit het verleden niet deelnemen aan de play-offs voor Europees voetbal.

Na zes minuten kreeg Pusic namens Sparta de eerste kans. De aanvaller reageerde goed op een hoekschop en kreeg zijn hoofd tegen de bal, maar zag dat Twente-doelman Nick Marsman die met moeite tegenhield. Twente zorgde later via Enes Ünal en Mateusz Klich voor twee kleine momenten van spanning bij Sparta-doelman Roy Kortsmit, maar dicht bij een doelpunt kwamen de Tukkers niet.

Pusic verzuimde vlak voor rust voor de tweede keer om de score te openen. Nadat Jerson Cabral via links opstoomde en een lage voorzet gaf die aan Twente-keeper Marsman en verdediger Stefan Thesker voorbij ging, kon Pusic de bal in een vrijwel leeg doel schuiven. De Oostenrijker, die sinds de winterstop wordt gehuurd van FC Midtjylland, schoot echter niet overtuigend in en zag Thesker de bal onderscheppen voor de doellijn.

Twintig minuten na rust was het driemaal scheepsrecht voor Pusic. Nadat hij door Stijn Spierings met een fraaie steekpass vrij voor de keeper werd gezet, maakte de spits zijn gemiste kansen goed met een prachtige stift in de lange hoek. Het bleek het enige doelpunt van de wedstrijd. Ünal leek in de slotfase de gelijkmaker op het scorebord te zetten, maar het arbitrale trio keurde de goal af omdat het een handsbal had geconstateerd.

Sparta leek een enorme slag te slaan richting lijfsbehoud, maar doordat concurrenten Roda JC en NEC ook wonnen, blijft het op de zestiende plek staan. Wel is het door de nederlaag van Go Ahead Eagles bij Ajax zeker van direct lijfsbehoud. In de laatste speelronde staat een uitduel bij het al gedegradeerde Go Ahead Eagles op het programma. Om de play-offs te ontlopen moet Sparta dan winnen en hopen dat Roda JC verliest bij Vitesse. Twente blijft op de zevende plek staan.