Spanje-Nederland: Gouden Team tegen Gouden Driehoek

Reacties

Voetbal International blikt vooruit op alle wedstrijden van het Nederlands elftal op het WK. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal start vrijdagavond tegen Spanje (aftrap 21.00 uur).

Spanje-Nederland: Gouden Team tegen Gouden Driehoek

Spanje

Als een van de favorieten voor de eindzege begint Spanje aan het WK in Brazilië. De ploeg van bondscoach Vicente del Bosque werd in 2012 het eerste land dat zijn EK-titel prolongeerde en hoopt ook voor de tweede keer op rij wereldkampioen te worden. In het verleden kwam dat al twee keer eerder voor. Italië kroonde zich in 1934 en 1938 tot beste van de wereld, terwijl Brazilië het WK won in 1958 en 1962.

Zes jaar geleden stond de in februari overleden Luis Aragonés nog aan het roer bij Europees kampioen Spanje en liefst twaalf van de 23 spelers in zijn selectie tijdens het toernooi in Oostenrijk en Zwitserland zijn er nu ook weer bij. Voorafgaand aan dit WK kreeg Del Bosque het verwijt dat zijn ploeg over de top zou zijn, maar daar is de bondscoach het niet mee eens. 'Dit is geen verouderd elftal', pareerde hij. 'Het is een volwassen elftal, met een paar oudere en een paar jongere spelers.'

Diego Costa
Een van de nieuwelingen bij Spanje is Diego Costa, een van de revelaties van het afgelopen seizoen in de Champions League en de Primera División. De spits kroonde zich tot landskampioen met Atlético Madrid, terwijl de finale van het miljoenenbal (na verlenging) verloren werd van aartsrivaal Real Madrid. In totaal scoorde de in het Braziliaanse Lagarto geboren aanvaller liefst 36 keer namens Los Colchoneros, maar bondscoach Luiz Felipe Scolari negeerde Diego Costa en Del Bosque maakte daar gretig gebruik van.

In 2013 kwam de nu 25-jarige spits twee keer uit voor de Seleção, maar omdat het vriendschappelijke interlands - tegen Italië en Rusland - betrof, kon Diego Costa nog kiezen voor het nationale elftal van Spanje. Aangezien hij meer dan vijf jaar onder contract stond bij Atlético, beschikte hij ook over een Spaans paspoort. 'Scolari heeft me nooit gebeld. De enige bondscoach die interesse toonde was Vicente del Bosque. Hij nodigde me uit voor een etentje en liet me merken dat ik echt in zijn plannen paste.'

'Ik ben een Braziliaan, dat zal nooit veranderen. Maar ik wil de wereldbeker winnen met Spanje', vervolgde Diego Costa, die op 5 maart van dit jaar debuteerde namens Spanje tegen Italië. Inmiddels staat de teller op twee interlands, maar scoren deed hij nog niet in dienst van La Furia Roja. Overigens wordt de keuze van de spits voor Spanje in Brazilië gezien als landverraad. Tijdens de trainingen in aanloop op het duel met Nederland werd Diego Costa flink uitgejouwd door de lokale voetbalfans, maar warm of koud lijkt hij daar niet van te worden.

Nederland

Waar Spanje al jarenlang met vrijwel dezelfde selectie werkt, heeft bondscoach Louis van Gaal de bezem flink door de spelersgroep van het Nederlands elftal gehaald sinds zijn aantreden in 2012. Slechts negen spelers van de EK-selectie van twee jaar terug zijn er ook op dit WK bij. Daarbij moet worden aangetekend dat Kevin Strootman, Rafael van der Vaart en Gregory van der Wiel vanwege blessures niet aanwezig zijn in Brazilië. Door het ontbreken van Strootman heeft Van Gaal zijn 4-3-3-formatie aangepast in een 1-5-3-2-systeem.

Met de veranderde speelwijze hoopt Van Gaal meer kans te maken op een plek in de achtste finales. Belangrijke rollen zijn daarbij weggelegd voor Robin van Persie, Arjen Robben en Wesley Sneijder, die De Gouden Driehoek vormen. Zij worden in hun rug gesteund door de van een hamstringblessure herstelde Jonathan de Guzman en Nigel de Jong, terwijl de vijfmansverdediging voor doelman Jasper Cillessen gevormd word door (van rechts naar links) Daryl Janmaat, Ron Vlaar, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Daley Blind.

Verwachtingspatroon
De verwachtingen in Nederland zijn niet hooggespannen in aanloop naar het WK. Na de verloren eindstrijd van vier jaar geleden in Zuid-Afrika ging Oranje in 2012 als een van de favorieten naar het EK in Oekraïne en Polen, maar de prestaties daar waren belabberd. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk verloor van achtereenvolgens Denemarken, Portugal en Duitsland en droop daardoor puntloos af.

Het is aan Van Gaal om te zorgen dat de groepsfase dit keer wél wordt overleefd. In 1938, liefst 76 jaar geleden, gebeurde het voor het laatst dat Nederland de eerste ronde niet doorkwam. In de zeven toernooien die daarop volgden bereikte Oranje drie keer de eindstrijd en één keer de halve finale. En dat zou volgens Van Gaal opnieuw kunnen gebeuren. 'Wij kunnen de halve finale of finale halen. Daar geloof ik heilig in. Ik ben geen waarzegger, ik kan niet zeggen dat we gaan winnen. Maar wij zullen er alles aan doen om de verrassing van het toernooi te worden.'

Onderlinge historie

Nederland en Spanje speelden tien keer eerder tegen elkaar en na de wedstrijd in Salvador kan de onderlinge balans weer gelijk zijn. Van de voorgaande ontmoetingen won Spanje er vijf, Nederland vier en één keer eindigde de interland in een gelijkspel.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
16/11/1983 Nederland - Spanje 2-1 EK-kwalificatie
21/01/1987 Spanje - Nederland 1-1 Vriendschappelijk
15/11/2000 Spanje - Nederland 1-2 Vriendschappelijk
27/03/2002 Nederland - Spanje 1-0 Vriendschappelijk
11/07/2010 Nederland - Spanje 0-1 Eindronde WK (finale)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.