Spanje weer in EK-finale door misser van Bruno Alves

Spanje krijgt zondag de kans om zijn Europese titel te verdedigen. De regerend Europees en wereldkampioen bereikte de eindstrijd door Portugal na strafschoppen uit te schakelen.

In de reguliere speeltijd en verlenging hadden beide landen niet weten te scoren, waardoor de beslissing vanaf elf meter viel. Nadat Xabi Alonso (Spanje) en João Moutinho (Portugal) hun strafschoppen gekeerd zagen worden door respectievelijk Rui Patrício en Iker Casillas, ging alleen Bruno Alves nog in de fout. De Portugese verdediger schoot hard op de lat, waarna Cesc Fabregas via de binnenkant van de paal de beslissende penalty benutte.

Eigenlijk was Portugal vanaf het eerste fluitsignaal de meest gevaarlijke ploeg. In de tweede minuut was Miguel Veloso de eerste die gevaar stichtte, maar de hoekschop van de middenvelder werd door Casillas uit het doel gehouden. Het antwoord van Spanje liet echter niet lang op zich wachten. Na voorbereidend werk van Andrés Iniesta en Álvaro Negredo schoot Álvaro Arbeloa over.

Na een klein half uur was Iniesta dicht bij een doelpunt, maar op aangeven van Xavi schoot hij over het doel van Rui Patrício. Twee minuten later liet Cristiano Ronaldo voor het eerst van zich horen, maar de aanvaller schoot net naast. Voor rust was Portugal de bovenliggende partij, in de tweede helft bleef de ploeg van bondscoach Paulo Bento dreigender dan de Spanjaarden. <br /><br /> Toch bleven grote kansen lang uit. Hugo Almeida schoot twee keer wild naast en over, terwijl Xavi aan de andere kant Rui Patrício vond met een poging van afstand. Bij vlagen werd Spanje op eigen helft vastgezet, maar kort voor het verstrijken van de reguliere speeltijd was Portugal uit een counter dicht bij de beslissing. Raul Meireles speelde echter de bal achter Ronaldo, die daardoor moest inhouden en van buiten het strafschopgebied over schoot.

Na negentig minuten plus extra tijd was er nog steeds niet gescoord in de Donbass Arena, waardoor er een verlenging aan te pas kwam in Donetsk. Vicente Del Bosque, bondscoach van Spanje, besloot aanvallend te wisselen. Jesús Navas verving David Silva, terwijl Pedro Rodríguez in het veld kwam voor Xavi. De grootste kans in de verlenging was ook voor de Spanjaarden.

Na uitstekend voorbereidend werk van Jordi Alba kon Iniesta vrij inschieten, maar Rui Patrício redde uitstekend. Spanje kwam in het extra half uur steeds beter in zijn spel en leek het niet aan te willen laten komen op een strafschoppenreeks. Sergio Ramos was uit een vrije trap gevaarlijk, maar zijn schot vloog rakelings naast het doel. In de tweede helft van de verlenging moest Rui Patrício opnieuw in actie komen, toen Navas na een individuele actie van dichtbij hard uithaalde.

Maar ook na 120 minuten stond het 0-0, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Spanje bleek de beste vanaf elf meter en plaatste zich daardoor als eerste voor de EK-finale. Foto: VI Images