Spanje groepswinnaar na nipte zege op dapper Kroatië

Spanje heeft zich met de nodige moeite als groepswinnaar geplaatst voor de kwartfinale. De ploeg van bondscoach Vicente Del Bosque had in Kroatië een stugge tegenstander en kwam met de schrik vrij: 1-0 winst.

De regerend Europees - en wereldkampioen speelde ongeïnspireerd en was onnauwkeurig in de passing. Van het befaamde positiespel kwam weinig terecht. In de weinig onderhoudende eerste helft werd Kroatië zelfs nog een strafschop onthouden toen Marijo Mandzukic in het strafschopgebied stevig werd aangepakt door de inglijdende Sergio Ramos.

Na rust trok de strijdende ploeg van bondscoach Slaven Bilic de wedstrijd meer en meer naar zich toe in de wetenschap dat concurrent Italië op voorsprong stond tegen het reeds uitgeschakelde Ierland. Winst was derhalve noodzakelijk voor plaatsing.

De Spanjaarden kropen enkele keren door het oog van de naald. De grootste kans was na een uur spelen voor Ivan Rakitic. De aanvaller van Sevilla kreeg na schitterend aangeven Luka Modric een vrije kopkans, maar doelman Iker Casillas keerde de inzet op de doellijn. De goalie van Real Madrid kreeg even later eveneens de vuisten achter een knal van Ivan Perisic.

Kort voor het einde kwam Spanje vanuit het niets op voorsprong. Andrés Iniesta legde de bal na een handig stiftje van Cesc Fabregas breed op Jesús Navas. De invaller liep vervolgens simpel het enige doelpunt van de wedstrijd binnen: 0-1.

Spanje is door de nipte overwinning groepswinnaar. Italië gaat als nummer twee door naar de kwartfinale. Voor Kroatië is het EK ondanks de vier behaalde punten ten einde. Foto: VI Images