Sociedad kan wel winnen van Mallorca

Real Sociedad klom naast Deportivo La Coruña op de eerste plaats van de Primera División. De Basken wonnen van Real Mallorca. Valencia verloor weer eens, nu van Villarreal. Celta de Vigo profiteerde niet echt en speelde gelijk. Barcelona verspeelde punten bij Sevilla.

Real Sociedad had een zware opgave met een uitwedstrijd bij Real Mallorca. Dat was immers de ploeg die vorig weekeinde Real Madrid vernederde door met 5-1 te winnen in het Santiago Bernabéu. Maar Sociedad bleek te sterk voor de eilandbewoners: 3-1. Al na 25 minuten had de ploeg van coach Raynald Denoueix een 2-0 voorsprong genomen dankzij goals van Javier De Pedro (strafschop na schwalbe Darko Kovacevic) en Valery Karpin (intikker). Vlak na rust besliste Kovacevic het duel met een prachtige kopbal na een vrije trap van De Pedro. Samuel Eto'o redde de eer voor Mallorca.

Door de winst klom Real Sociedad naast Deportivo La Coruña op de eerste plaats van de Primera División. De Basken hebben evenveel punten als Deportivo, maar Depor heeft een beter doelsaldo: plus 23 tegen plus 21.

Valencia zit in een flinke vormcrisis. De regerend kampioen verloor voor de zesde keer in de laatste negen competitieduels en moet oppassen niet verder weg te zakken dan de vijfde plaats. Zondag bleek in het Mestalla degradatiekandidaat Villarreal te sterk: 2-1. Jorge López (strafschop) en Javier Farinós (blunder Santiago Cañizares) maakten op slag van rust de twee doelpunten van Villarreal. Na rust probeerde Valencia nog de achterstand ongedaan te maken, maar de ploeg oogde vooral zeer nerveus, tot onvrede van het luidruchtig morrende publiek. Juan Sánchez bracht de spanning nog terug met een benutte strafschop en een gevaarlijke kopbal, maar de zege kwam verdiend terecht bij de ploeg van coach Benito Floro.

Celta de Vigo, dat met Valencia strijdt om de vierde Champions League-plaats, verspeelde twee punten tegen Racing Santander: 2-2. Zonder de geblesseerde Ahmed Hossam kwam Celta twee keer op voorsprong (via Juanfran en Edú), maar even zo vaak kwam Racing langszij. De gelijkmaker van Diego Alonso kwam echter pas in de negende minuut van blessuretijd tot stand, na een bluinder van reserve-doelman José Juan.

Barcelona had een grote stap kunnen maken richting Europees voetbal, maar de Catalanen kwamen bij Sevilla niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Het duel tussen beide middenmoters was lange tijd van erbarmerlijk niveau. Tot het laatste kwartier kon zowel de thuisploeg als Barça niet boeien in een haast apathisch duel. In het slot leken beide ploegen zich te realiseren dat winst de kans op Europees voetbal flink vergroot. Maar ondanks dat het tempo omhoog ging en Sevilla en Barcelona enkele flinke kansen kregen, eindigde het duel doelpuntloos.