Snelle treffer levert Toivonen Super Cup-record op

Het doelpunt waarmee PSV'er Ola Toivonen zondagavond tegen Ajax de score openbrak in de strijd om de Johan Cruijff Schaal gaat de boeken in als de snelste openingstreffer in de historie van de Nederlandse Super Cup. De Zweed zette de Eindhovenaren al na drie minuten op voorsprong.

Met die snelle treffer nam Toivonen het record van voormalig PSV'er Mateja Kezman over. De Servische aanvaller tekende op 12 augustus 2001 al na vier minuten voor de 1-0 in het Super Cup-duel met FC Twente. PSV won die wedstrijd uiteindelijk met 3-2.

In de 23 edities om de vaderlandse Super Cup tussen de landskampioen en de bekerwinnaar kwam het tot dusverre vier keer voor dat het eerste doelpunt binnen de eerste tien minuten viel.

Behalve de twee bovengenoemde doelpunten waren ook de goals van de Argentijn Mauro Rosales tegen PSV in 2006 (na zeven minuten) én die van FC Twente-spits Luuk de Jong tegen Ajax in 2010 (na acht minuten) razendsnel.

Toivonen trof later in het duel opnieuw doel en voegde zich daarmee bij een gezelschap van zes spelers die ooit twee keer scoorden in een wedstrijd om de Super Cup. Jari Litmanen (Ajax, 1993), Marc Degryse (PSV, 1996), Phillip Cocu (PSV, 1997), Rafael van der Vaart (Ajax, 2002), Hans Somers (FC Utrecht, 2004) en Jeremain Lens (AZ, 2009) gingen hem voor. (Ramon Min) Foto: VI Images