Sneijder redt Hiddink en Oranje

Een van richting veranderde knal van Wesley Sneijder heeft een nederlaag tegen Turkije voorkomen. Hierdoor houdt Oranje de Turken onder zich in Groep A: 1-1.

Nederland kon tegen Turkije geen moment een vervolg geven aan de overtuigende 6-0 overwinning op Letland in de voorgaande interland. De wankele Oranje-defensie mocht zelfs van geluk spreken dat de openingstreffer pas in de 37ste minuut viel. Na goed doorzetten van Gokhan Töre op de rechterflank kwam de bal voor de voeten van Burak Yilmaz, die via Bruno Martins Indi de bal langs Jasper Cillessen knalde: 0-1. Oranje kwam daarmee voor de zesde keer op achterstand in de zeven interlands sinds de terugkeer van Hiddink.

Nederland, dat het aan creativiteit ontbrak om iets te doen met het vele balbezit, had voor de goal van Yilmaz al twee serieuze waarschuwingen gehad van de Turken. Na een kwartier kreeg Yilmaz alle vrijheid om in het strafschopgebied uit te halen, terwijl ook Mehmet Topal in een gevaarlijke positie opdook. Dankzij Martins Indi, die de inzet van Yilmaz blokte, en de onzorgvuldigheid van Topal leverden die mogelijkheden nog geen blijvende schade op.

Hiddink was na rust genoodzaakt om met aanvallende wissels het tij te keren, want in de eerste helft kwam Nederland niet verder dan schoten uit de tweede lijn van Memphis Depay en Wesley Sneijder. Al halverwege kwam Luciano Narsingh in het veld voor Georginio Wijnaldum, waardoor Ibrahim Afellay, die geen indruk maakte als rechtsbuiten, naar het middenveld verhuisde.

Bas Dost viel al in de 63ste minuut in voor Nigel de Jong. Hij kon zijn stempel echter niet drukken.

Narsingh stond nog geen tien minuten in het veld toen hij een opgelegde kans kreeg. Doelman Volkan Babacan lag verslagen op de grond na een duel met Klaas-Jan Huntelaar, maar Narsingh kreeg het niet voor elkaar om de bal in het bijna lege doel te schuiven. Omdat behalve doelpunten ook kansen uitbleven voor Oranje haalde Hiddink ook zijn laatste twee troeven tevoorschijn: de debuterende targetman Bas Dost en assistkoning Jetro Willems.

Ook Willems kreeg direct na zijn invalbeurt een grote mogelijkheid. Op aangeven van Narsingh schoot hij gehaast over. Pas in de 92ste minuut kon Nederland een debacle afwenden. Een mazzelgoal van Sneijder, wiens afstandschot van richting veranderd werd, hielp Oranje aan een punt: 1-1. Het doelpunt werd door de UEFA na afloop toegekend aan Klaas-Jan Huntelaar, die het schot van Sneijder toucheerde.

Met het gelijkspel tegen Turkije krijgt de dramatische start van Hiddink als bondscoach een vervolg. Onder zijn leiding was Oranje alleen te sterk voor kleintjes Kazachstan (3-1) en Letland (6-0). Italië (2-0), Tsjechië (2-1), IJsland (2-0) en Mexico (2-3) legden Nederland echter over de knie, waardoor Hiddink tegen Turkije alweer voor de vijfde keer niet won in zeven duels. De discussie over zijn functioneren zal daarmee nieuw leven ingeblazen worden.

Hoewel er in totaal 24 landen mogen meedoen aan het EK 2016 in Frankrijk is het nog maar zeer de vraag of Oranje van de partij is bij dat eindtoernooi. Nederland heeft namelijk in Groep A een achterstand op Tsjechië (zes punten) en IJsland (vijf punten). Door de late gelijkmaker van Sneijder houdt de ploeg van Hiddink wel Turkije onder zich in de strijd om de derde plaats, die waarschijnlijk goed is voor een ticket voor de play-offs.