Sneijder als captain garantie voor succes

Reacties

Wesley Sneijder draagt zaterdagavond in De Arena voor de zesde keer in zijn carrière de aanvoerdersband van het Nederlands elftal. De voorgaande vier kwalificatieduels dat hij zijn collega-internationals leidde won Oranje allemaal.

Sneijder als captain garantie voor succes

Sneijder begon aan de vorige kwalificatiecyclus richting het WK in Brazilië als captain, nadat Louis van Gaal hem had benoemd tot opvolger van de gestopte Mark van Bommel. Die status verloor de dertigjarige spelmaker echter alweer snel, doordat hij bij Internazionale uit beeld raakte en volgens Van Gaal - zoals de officiële lezing gold - niet fit genoeg was om een leidende rol in Oranje aan te kunnen.

Desondanks was Nederland met Sneijder als captain uitermate succesvol. De vier voorgaande kwalificatiewedstrijden leverden stuk voor stuk een overwinning op. Alleen de oefeninterland tegen België, het eerste duel onder het bewind van Van Gaal en het officiële debuut van Sneijder als aanvoerder, ging verloren (4-2).

Vijf jaar voordat Louis van Gaal hem de aanvoerdersband schonk, droeg Wesley Sneijder die al in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Slovenië.
Vijf jaar voordat Louis van Gaal hem de aanvoerdersband schonk, droeg Wesley Sneijder die al in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Slovenië.

Vijf jaar eerder had Sneijder ook al het genoegen gehad aanvoerder te zijn van het Nederlands elftal. In het EK-kwalificatieduel met Slovenië nam hij de band na een half uur over van de geblesseerd uitgevallen Rafael van der Vaart. De eigenlijke aanvoerder, Edwin van der Sar, ontbrak toen. Oranje won met 2-0, Sneijder scoorde één keer.

In het eerste kwalificatieduel waarin Sneijder als aanvoerder het veld opliep was uitgerekend Turkije de tegenstander. Op 7 september 2012 werd het in De Arena 2-0, Robin van Persie en Luciano Narsingh waren de doelpuntenmakers. Vervolgens werden ook Hongarije (1-4) en Estland (3-0) eenvoudig opzij geschoven.

Het is een mooie voorbode voor de wedstrijd van zaterdag tegen Turkije. Sneijder mag dan, bij afwezigheid van de geblesseerde Robin van Persie en Arjen Robben - de eerste en tweede captain van Oranje - opnieuw het voortouw nemen, bijna twee jaar nadat hij tijdens de oefentrip door Zuidoost-Azië werd onttroond door Van Gaal.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.