Slovenië klopt Algerije na blunder Chaouchi

Zonder ook maar een seconde te overtuigen heeft Slovenië met 1-0 gewonnen van Algerije. In een zeer matige wedstrijd, ingegeven door de angst die beide ploegen in een stevige houdgreep hield, was een blunder van Algerije-goalie Faouzi Chaouchi beslissend.

De Sloveense bondscoach Matjaz Kek had ervoor gekozen om de drie in de Nederlandse competitie spelende internationals buiten de basisopstelling te laten. Sparta Rotterdam-keeper Aleksander Seliga moest het afleggen tegen Samir Handanovic van Udinese. Vitesse-middenvelder Dalibor Stevanovic en Tim Matavz, spits van FC Groningen, waren eveneens gepasseerd.

Met het 1-1 gelijkspel bij Engeland-Verenigde Staten van zaterdag in het achterhoofd hadden beide teams forse baat bij een overwinning. Dat bleek echter niet uit de instelling van beide ploegen. Voorzichtigheid en angst regeerden in het, zeker niet uitverkochte, Peter Mokoba Stadium in Polokwane. Slechts mondjesmaat zochten de teams de aanval, maar nooit zonder zeker te weten dat er nog voldoende mensen achter de bal waren.

Het was dan ook niet verwonderlijk dat de, spaarzame, kansen voortkwamen uit standaardsituaties. Voor Algerije was Nadir Belhadj dichtbij uit een vrije trap en kopte Rafik Halliche net naast uit een vrije trap van Belhadj. Pas na 43 minuten was Slovenië voor het eerst dreigend. Een pegel van Valter Birsa was te veel door het midden zodat Chaouchi redding kon brengen.

Na rust zakte het spelpeil zo mogelijk nog lager. Grootste consternatie kwam een kwartier voor tijd. Invaller Abdelkader Ghezzal zag een voorzet te scherp en controleerde opzichtig met zijn hand. De aanvaller had echter al geel op zak en mocht direct inrukken van scheidsrechter Carlos Batres. Slovenië leek echter op geen enkele manier raad te weten met de overtalsituatie. Toch kwam de ploeg negen minuten voor affluiten plots op voorsprong. Aanvoerder Robert Koren schoot met de binnenkant van twintig meter op het Algerijnse doel. Doelman Chaouchi blunderde echter dramatisch en duwde de - zeker niet zwabberende - bal knullig in het eigen doel.

Algerije was daarna niet meer bij machte om iets aan de achterstand te doen en zodoende pakte Slovenië verrassend de leiding in poule C.