Slotdag Eredivisie levert nieuw seizoenrecord op

Op de slotdag van het Eredivisieseizoen 2009/10 werd op de valreep nog het seizoenrecord van meeste goals per speelronde gebroken. Met 39 treffers oversteeg de 34ste speeldag het aantal van 36 goals, dat tijdens de vijftiende speelronde tot stand kwam.

Feyenoord-verdediger André Bahia bracht het doelpuntentotaal van het slotstuk van de competitie op gelijke hoogte met de recordhoudende speelronde, die tussen 27 en 29 november plaatshad. In de 86ste minuut bepaalde de Braziliaan de eindstand bij Feyenoord-SC Heerenveen op 6-2, nadat eerder Roy Makaay in zijn afscheidswedstrijd al driemaal het net had gevonden.

Bahia zorgde met de 6-2 overigens ook nog voor de evenaring van een ander seizoenrecord. Op 13 maart 2010 hadden AZ en RKC Waalwijk in hun Eredivisieontmoeting met precies dezelfde eindstand het record van meest doelpuntrijke wedstrijd van de jaargang 2009/10 opgeëist. Toen was het AZ-spits Mounir El Hamdaoui die het net driemaal vond alvorens Derk Boerrigter namens RKC in de blessuretijd voor het slotakkoord zorgde met een rake vrije trap.

Kort na de goal van Bahia was het NEC’er Saidi Ntibazonkiza die de Nijmeegse club een eretreffer bezorgde, nadat Ajax met vier treffers nog een verwoede poging had gedaan om de kampioensschaal naar Amsterdam te halen. In de 88ste minuut stelden Heracles Almelo-aanvaller Darl Douglas en Roda JC-aanvoerder Davy De Fauw tegen respectievelijk ADO Den Haag (4-2) en Willem II (3-2) de zege voor hun clubs veilig, waarmee het eindtotaal van speelronde 34 op 39 uitkwam. <br /><br />