'Sleutelrol voor Kazachs kunstgraskenner Sneijder'

Reacties

Het al dan niet meespelen van Wesley Sneijder tegen Kazachstan zou vanwege zijn eerdere kennismaking met het kunstgras in de Astana Arena van groter belang kunnen zijn dan gedacht.

'Sleutelrol voor Kazachs kunstgraskenner Sneijder'

Volgens Patrick van Leeuwen, technisch directeur bij de Kazachse club Kairat Almaty, vormt de creatieve inbreng van de spelmaker gekoppeld aan zijn bekendheid met de kunstmatige ondergrond ter plaatse een belangrijke sleutel voor succes in de jacht van het Nederlands elftal op een plek bij de play-offs voor het EK 2016 in Frankrijk.

Sneijder speelde eind september nog met Galatasaray in de Champions League tegen FK Astana (2-2) in het stadion, waar Oranje zaterdag de fragiele hoop op EK-deelname in leven tracht te houden. Het mogelijke ontbreken van de middenvelder, die heeft aangegeven de selectie direct te zullen verlaten als de bevalling van zijn hoogzwangere vrouw zich aandient, zou volgens Van Leeuwen een fikse aderlating betekenen.

'Sneijder kent het veld in Astana en dat is erg belangrijk, aangezien het kunstgras betreft', vertelt Van Leeuwen. 'Daar moeten veel spelers toch even aan wennen in een wedstrijd, zeker gezien de huidige belangen. Oranje heeft daarnaast zijn creatieve impulsen nodig, want de ploeg zal het surplus aan individuele kwaliteit moeten aanwenden om Kazachstan - dat de laatste interlands zeer gegroepeerd voor de dag kwam - te verslaan.'

Wesley Sneijder duelleert op 30 september in het Champions League-duel met FK Astana (2-2) met verdediger Evgeni Postnikov.
Wesley Sneijder duelleert op 30 september in het Champions League-duel met FK Astana (2-2) met verdediger Evgeni Postnikov.

Oranje kan in de Astana Arena, een jaar na de 3-1 thuisoverwinning op de Kazakken, een gegroepeerd en georganiseerd Kazachstan verwachten. 'Hoogstwaarschijnlijk zal het Nederlands elftal tegenover een 5-4-1 formatie komen te staan, waarbij Kazachstan vanuit een verdedigende stelling zal proberen te verrassen met snelle uitbraken. Dat gevaar dient niet onderschat te worden', waarschuwt de technisch directeur tegenover Voetbal International.

De hekkensluiter van Groep A verzamelde tot dusver slechts twee punten, met als belangrijkste wapenfeit de remise van vorige maand in IJsland (0-0). 'Dat gelijkspel doet wel recht aan de stijgende lijn die de ploeg de afgelopen tijd laat zien. In het kielzog van de gelouterde veteraan Samat Smakov is met name de ontwikkeling van Bauyrzhan Islamkhan, een 22-jarige jongen, interessant. Hij speelt momenteel nog in de Kazachse competitie, maar ik verwacht hem binnen twee jaar in een grote Europese competitie te zien.'

Voetstuk
In het grootste land van Centraal-Azië, waar bijna achttien miljoen mensen op een oppervlakte van 2,7 miljoen vierkante kilometer wonen, wordt ondanks de miserabele kwalificatiecyclus nog altijd met ontzag naar het Nederlands elftal gekeken. 'In de pers wordt reikhalzend uitgekeken naar de eerste kwalificatiewedstrijd op Kazachse bodem tegen Oranje en spelers als Sneijder en Robin van Persie worden echt nog op een voetstuk worden geplaatst', aldus Van Leeuwen, die zelf om een bijzondere reden uitkijkt naar de confrontatie. 'In mijn tijd als coördinator bij de voetbalschool van Feyenoord - van 1996 tot 2006 - heb ik onder meer Terence Kongolo van dichtbij meegemaakt. Het is extra leuk om zo'n jongen dan bij Oranje te zien tegen het land waar je werkzaam bent.' (Sweder Segers)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.