Slechtste thuisreeks in 54 jaar dreigt voor Oranje

Reacties

Het Nederlands elftal zet dinsdagavond bij een nederlaag in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië de slechte thuisreeks sinds 1961 neer. Sindsdien verloor Oranje nooit meer drie keer op rij tijdens interlands op eigen bodem.

Slechtste thuisreeks in 54 jaar dreigt voor Oranje

Sinds Nederland op 31 maart van dit jaar met 2-0 won in de vriendschappelijke ontmoeting met Spanje, volgden verliespartijen tegen de Verenigde Staten (3-4) en IJsland (0-1). Mede vanwege die laatste wedstrijd moet de ploeg van bondscoach Danny Blind morgenavond van de Tsjechen winnen om kans te blijven maken op de play-offs, in het geval IJsland ook in Turkije wint.

Een zege is niet alleen belangrijk met het oog op de EK-kansen, maar ook om de slechtste serie thuiswedstrijden in meer dan vijftig jaar te voorkomen. In 1961 verloor het Nederlands elftal voor het laatst drie thuisduels op rij. Eerst was Mexico vriendschappelijk te sterk (1-2), vervolgens wonnen Hongarije (0-3, WK-kwalificatie) en België (0-4, oefenduel) met grote cijfers.

Twee keer op rij verliezen in een thuiswedstrijd is overigens ook al zeldzaam. Sinds het rampjaar 1961 kwam dat nog maar twee keer voor. Eind 1982 won Frankrijk in De Kuip, (1-2) begin 1983 verliet Zweden Stadion Nieuw Galgenwaard met een zege (0-3). Twaalf jaar later eindigden vriendschappelijke duels met Frankrijk en Portugal in twee nederlagen (0-1).

Doordat IJsland de eerste wedstrijd onder het bewind van Blind vorige maand in een debacle had laten eindigen (0-1), werd al een einde gemaakt aan een indrukwekkende serie thuisduels in EK-kwalificatieverband. Sinds 20 oktober 1963 (1-2 tegen Luxemburg) had Nederland meer dan een halve eeuw niet verloren op eigen bodem richting een Europese eindronde.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.