Slechts zeven keepers misten geen minuut

Dit seizoen maakten al 34 doelmannen hun opwachting in de Eredivisie. Bij zeven clubs verdedigde telkens dezelfde keeper het doel. De sluitposten van ADO Den Haag en AZ kennen dit seizoen de meeste pech.

Slechts zeven keepers misten geen minuut

Tijdens het gehele seizoen 2005/2006 maakten de achttien eredivisieclubs in totaal gebruik van 37 keepers. Rob van Dijk (RKC Waalwijk), René Ponk (Sparta Rotterdam) en Bas Roorda (FC Groningen) keepten alle duels van het begin tot het einde.

Zowel ADO als AZ moest dit seizoen al een beroep doen op vier keepers. Bij de Hagenaars maakte afgelopen zondag Richard van Nieuwkoop zijn debuut. Hij verving Josh Wagenaar, die uitviel met een dijbeenblessure. Ook Stefan Postma en Robert Zwinkels bivakkeren momenteel in de Haagse lappenmand. Bij AZ is het een beetje hetzelfde verhaal. Joey Didulica, die het seizoen als eerste keeper begon, is al maanden uit de roulatie met een hersenschudding en ook zijn vervanger Khalid Sinouh kampte al diverse malen met fysieke ongemakken. Omdat coach Louis van Gaal niet tevreden was over de jonge Job Bulters, werd Ronald Waterreus voor een korte periode vastgelegd. AZ heeft met huurling Boy Waterman van SC Heerenveen inmiddels de vijfde doelman van dit seizoen bij de selectie gehaald.

Sparta Rotterdam en Willem II gebruikten tot op heden drie doelverdedigers. Op Het Kasteel voldeden René Ponk (die ook nog eens geblesseerd raakte) en Joost Terol niet in de ogen van trainer Wiljan Vloet en werd Harald Wapenaar overgenomen van Vitesse.

Willem II benutte de openstelling van de transfermarkt om Maikel Aerts los te weken bij Feyenoord, nadat Tristan Peersman en Björn Sengier er niet in waren geslaagd het vertrouwen van coach Dennis van Wijk te winnen.

Slechts Excelsior (Theo Zwarthoed), Feyenoord (Henk Timmer), FC Groningen (Bas Roorda), SC Heerenveen (Brian Vandenbussche), Heracles Almelo (Martin Pieckenhagen), NEC (Gábor Babos) en FC Utrecht (Michel Vorm) hadden elke minuut van de huidige competitie dezelfde keeper onder de lat staan.

Club   Aantal keepers
ADO Den Haag   4 (Postma, Van Nieuwkoop, Wagenaar en Zwinkels)
AZ   4 (Bulters, Didulica, Sinouh en Waterreus)
Sparta Rotterdam 3 (Ponk, Terol en Wapenaar)
Willem II 3 (Aerts, Peersman en Sengier)
Ajax 2 (Gentenaar en Stekelenburg)
NAC Breda 2 (Zoetebier en Van Zwam)
PSV 2 (Gomes en Moens)
RKC Waalwijk 2 (Van Dijk en Wevers)
Roda JC 2 (Castro en Kujovic)
FC Twente 2 (Boschker en Paauwe)
Vitesse 2 (Velthuizen en Wapenaar)
Excelsior 1 (Zwarthoed)
Feyenoord 1 (Timmer)
FC Groningen 1 (Roorda)
Heracles Almelo 1 (Pieckenhagen)
SC Heerenveen 1 (Vandenbussche)
NEC 1 (Babos)
FC Utrecht 1 (Vorm)
  --- +
Totaal   34 keepers*
* Wapenaar keepte voor twee clubs

Bekijk hier al onze video's