Slechte generale voor Neerlands hoop IJsland

Een IJslands slippertje tegen Letland geeft Nederland geen goede hoop voor de laatste speelronde van de EK-kwalificatie. De lijstaanvoerder in Groep A bleef in eigen land steken op een 2-2 gelijkspel. Dat lijkt voor de Scandinaviërs geen vlekkeloze voorbereiding op het treffen met Turkije.

IJsland is al geplaatst voor het Europees kampioenschap in Frankrijk, maar strijdt met Tsjechië nog om de bovenste plek in Groep A. Dat die strijd bondscoach Lars Lagerbäck en zijn manschappen niet koud liet, bleek al snel in het EK-kwalificatieduel met Letland. Het thuisland had namelijk slechts vijf minuten nodig voor de openingstreffer.

De 1-0 kwam op naam van ex-Ajacied Kolbeinn Sigthórsson (foto, rechts). De spits van FC Nantes was het meest attent bij een vrije trap van Gylfi Sigurdsson, die niet geborgen kon worden door doelman Andris Vanins. De Letse goalie liet de bal los en daardoor was het voor Sigthórsson een koud kunstje de score te openen. In de 27ste minuut was het Sigurdsson zelf (foto, links) die doel trof.

Letse revival
De middenvelder van Swansea City stormde als een wervelwind door het centrum van de Letten en omdat hij niet werd aangepakt, besloot hij het van afstand te proberen. Zijn schot zeilde in de linkerhoek binnen: 2-0. Er leek dan ook geen vuiltje aan de lucht voor de koploper van Groep A, tegen het land dat slechts vier punten overhield aan de eerste acht kwalificatieduels.

Maar na rust knokte Letland zich terug in de wedstrijd. Het was Aleksandrs Cauna die de aansluitingstreffer voor zijn rekening nam. De middenvelder van CSKA Moskou liet zich terugzakken in het strafschopgebied, werd bediend door Aleksei Visnakovs en schoot via de rechterpaal raak. In de 68ste minuut tekende Valerijs Sabala met een doeltreffende volley voor de 2-2 eindstand.

Daarmee kende IJsland een twijfelachtige generale repetitie voor de laatste kwalificatiewedstrijd, waarin Turkije de tegenstander is. Het duel waarin de ploeg Nederland met een goed resultaat een dienst kan bewijzen staat dinsdagavond op het programma.