Skoda grote man bij Tsjechië, Sabala helpt Oranje handje

Milan Skoda was de grote man van Tsjechië in het EK-kwalificatieduel met Kazachstan. De middenvelder van Slavia Praag boog als invaller met twee treffers de 0-1 achterstand om in een 2-1 zege. Ook bij Letland was een wisselspeler belangrijk. Valerijs Sabala tekende in de slotminuut voor de 1-1 tegen Turkije, wat Oranje niet slecht uitkwam.

Tsjechië – Kazachstan 2-1
Tsjechië bevond zich in een prima uitgangspositie voorafgaand aan het treffen met Kazachtstan. Vier overwinningen, waaronder de 2-4 in het uitduel met de Kazakken, brachten de ploeg van bondscoach Pavel Vrba op de tweede plaats.

Toch was het Kazachstan dat op bezoek bij de nummer twee van Groep A brutaal de leiding nam. Yuriy Logvinenko kopte al in de 21ste minuut de bal binnen bij de tweede paal na een voorzet van Bauyrzhan Islamkhan. Pas na rust was de thuisploeg bekomen van die klap.

Het had daarvoor wel de hulp nodig vanaf de zijlijn, of beter gezegd: van Milan Skoda (foto). De 29-jarige middenvelder van Slavia Praag was in de tweede helft de vervanger van Jiri Skalak. Hij trok de stand ruim een kwartier voor tijd gelijk met een kopbal uit een voorzet vanaf de rechterkant. Vier minuten voor het laatste fluitsignaal was het opnieuw Skoda die toesloeg: 2-1.

Kazachstan bleef daardoor ook na de zevende wedstrijd in de EK-kwalificatiecyclus zonder zege en heeft nog altijd één punt. Tsjechië staat door de late overwinning steviger op de tweede plaats, door de gunstige resultaten op de andere velden (nederlaag Oranje, gelijkspel Turkije). De Tsjechen hebben met nog drie wedstrijden te spelen een voorsprong van zes punten op Nederland en zeven op de Turken.

Turkije – Letland 1-1
Selçuk Inan leek donderdagavond de grote man te worden bij Turkije in het duel met Letland. De middenvelder van Galatasaray was met een doeltreffend afstandsschot in het laatste kwartier van de wedstrijd belangrijk gebleken en leek zijn land daarmee de broodnodige zege te bezorgen.

Maar dat was buiten Valerijs Sabala gerekend. De spits van Club Brugge werd vijf minuten voor het laatste fluitsignaal ingebracht als vervanger voor Arturs Karasausks, maar wist nog voor het einde van de wedstrijd het doel te vinden. In de negentigste minuut bezorgde hij de Letten een punt: 1-1.

Daarmee stond dezelfde score op het bord als na de eerdere confrontatie tussen beide landen. De selectie van bondscoach Fathi Terim bezit na de zevende speelronde daardoor negen punten. Dat is er één minder dan Oranje, dat in De Arena met 0-1 onderuitging tegen IJsland.