Sinisa Mihajlovic: liefde, haat en vrije trappen

Reacties

Gedurende de maand van het Italiaanse voetbal licht VI elke dag een Serie A-icoon uit. Deze editie gaat over Sinisa Mihajlovic, de veelbesproken Serviër die in zijn tijd uitgroeide tot een van de beste verdedigers in de Serie A.

Sinisa Mihajlovic: liefde, haat en vrije trappen

Het klaarleggen van de bal was voor commentatoren het sein de keel te schrapen. Terwijl keepers zich tegen beter weten in met de muur bezighielden, maakten de tifosi op de curva's zich alvast klaar voor de explosie van vreugde. Wanneer Sinisa Mihajlovic zich achter een vrije trap zette, ging er een zindering door het stadion. Zo was het Rome, Genua, Florence en Milaan. Daar maakte de Serviër furore. In die steden is zijn naam een synoniem voor rake vrije trappen.

Door de jaren heen maakte de verdediger op die manier 28 goals in de Serie A. Monnikenwerk was het voor Mihajlovic, het trainen van vrije trappen. Van jongs af aan schaafde hij talloze uren aan zijn traptechniek. Allemaal om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de momenten waarop voetbal niet meer was dan een strijd tussen Mihajlovic en de keeper. 'Laat ik het zo zeggen: ik weet niet of ik zou voetballen als er geen vrije trappen waren', aldus de specialist pur sang in een interview.

De linkspoot was bij zijn clubs niet alleen de man van de vrije trappen. Verdedigend stond Mihajlovic zijn mannetje, vaak met het mes tussen zijn tanden. Meer dan eens sloegen de stoppen door. Het bleef niet bij intimideren en provoceren. Tegen Arsenal ging Mihajlovic als Lazio-speler in de fout met racistische uitlatingen aan het adres van Patrick Vieira. Een schorsing voor twee Europese wedstrijden volgde en Mihajlovic bood zijn excuses aan.

Het zijn van die incidenten waarmee een van de beste verdedigers in de historie van de Serie A zijn eigen voetbalkwaliteiten tekortdeed. In het geheugen van de Serie A-liefhebber staan desondanks vooral zijn venijnige tackles en schitterende goals gegrift. Het grote succes kwam er voor Mihajlovic in Rome, waar hij deel uitmaakte van het Lazio dat in 2000 dankzij een historische inhaalrace ten koste van Juventus kampioen werd. Een prestatie die de verdediger in de herfst van zijn carrière in het shirt van Inter herhaalde.

Met een plaats bij de dug-out heeft Mihajlovic al enkele jaren zijn nieuwe plek in de Serie A-gevonden. De uitspraken zijn diplomatieker geworden bij de huidige Torino-trainer, de bevlogenheid en passie zijn nog als vanouds. Dat in combinatie met zijn vrije trappen en defensieve kwaliteiten maakt Mihajlovic tot een Serie A-icoon, eentje die zijn schaduwzijde niet altijd kon verbergen.

Spelerspaspoort Sinisa Mihajlovic
Periode Club Wedstrijden Doelpunten
1986-88 Borovo 41 5
1988-90 Vojvodina 73 19
1990-92 Rode Ster Belgrado 38 9
1992-94 AS Roma 54 1
1994-98 Sampdoria 110 12
1998-04 Lazio 126 20
2004-06 Internazionale 25 5
Palmares Sinisa Mihajlovic
Prijs Jaar
Serie A 2000, 2006
Coppa Italia 2000, 2004, 2005, 2006
Supercoppa Italiana 1998, 2000, 2005
Europa Cup voor bekerwinnaars 1999
Europese Super Cup 1999
Europa Cup I 1991
Wereldbeker voor clubs 1991
De ultieme Italië Special

De Italië Special ligt vanaf 1 november in de winkel. Hij is ook te bestellen in de VI Webshop.
Bestel de Italië Special

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.