Simon Gustafson: de beste helft van een voetbaltweeling

Reacties

Met de middenvelder Simon Gustafson krijgt Feyenoord de beschikking over een bijzonder talent. Een profiel van een eigenzinnige Zweed.

Simon Gustafson: de beste helft van een voetbaltweeling

Op 11 januari 1995 kwam Simon Gustafson (op de foto met bondscoach Hakan Ericsson van Zweden Onder-21) ter wereld. Zeven minuten later volgde Samuel. Vanaf dat moment waren de broertjes Gustafson onafscheidelijk. Hun voetbaltalent werd al op jonge leeftijd ontdekt. In de jeugdopleiding van Fässberg ontwikkelden Simon en Samuel zich tot grote beloftes. BK Häcken herkende hun talent en haalde de voetbaltweeling in de winter van 2013 in huis.

Vanaf dat moment begon Simon zich te onderscheiden ten opzichte van zijn broertje. De kersverse Feyenoorder veroverde razendsnel een basisplaats bij Häcken. Al in zijn eerste seizoen speelde de Rotterdamse aanwinst 26 wedstrijden. Samuel was, net als op 11 januari 1995, iets later met zijn ontwikkeling dan Simon.

Hobby
Met de overgang van Simon naar Feyenoord gaan de broertjes Gustafson voor het eerst zonder elkaar verder. 'We hebben een enorm speciale band', zei de Feyenoorder eerder in een interview met een Zweedse krant. 'We hebben elkaar altijd gemotiveerd beter te worden en de volgende stap te zetten. Ik ben wel echt de typische oudere broer, hoewel we maar een paar minuten schelen.'

Simon Gustafson tijdens een duel met Malmö FF.
Simon Gustafson tijdens een duel met Malmö FF.

Met Gustafson haalt Feyenoord een speler die voetbal ademt. Als het zou kunnen, zou hij acht dagen per week met de bal op het veld staan. 'Het is geweldig dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken', zei hij na zijn doorbraak bij Häcken. 'Maar dat is niet vanzelf gegaan. Ik heb er ontzettend veel voor gedaan en gelaten om nu zover te zijn als ik ben. Ik weet wat ik wil en hoe ik dat kan bereiken.'

Woedend
Voor Gustafson is 2015 een droomjaar. In januari speelde hij zijn eerste interlands voor de Zweedse nationale ploeg, in juni won hij met Zweden Onder-21 het EK en nu maakt hij de overstap naar Feyenoord. 'Hij is een intelligente middenvelder die situaties snel analyseert en daar naar handelt', zei Häcken-trainer Peter Gerhardsson eerder.

Maar alle lof had ook een keerzijde. Want dit seizoen haalde Gustafson niet alleen de kranten vanwege zijn goede spel, maar ook vanwege zijn gedrag. 'Ik had op het veld soms moeite met mijn emoties', erkende hij afgelopen voorjaar. 'Soms werd ik woedend als een ploegmaat of scheidsrechter een fout maakte.' Häcken adviseerde Gustafson, die in tweeënhalf seizoen vijftien keer geel kreeg, daarom eens met een psycholoog te gaan praten. 'Die gesprekken hebben me geholpen', zei Gustafson. 'Want op zulke momenten reflecteer ik op mijn eigen gedrag.'

Een volgzame koorknaap zal Gustafson echter nooit worden. 'Mijn drive en passie hebben ervoor gezorgd dat ik zover gekomen ben als voetballer.' Kortom: de Eredivisie heeft er behalve een begenadigd talent ook een kleurrijke persoonlijkheid bij.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.