Shevchenko grote held Oekraïne bij zege op Zweden

Andriy Shevchenko heeft EK-gastland Oekraïne aan een zege in het eerste groepsduel geholpen. Met twee echte spitsengoals boog de 35-jarige routinier een achterstand tegen Zweden om in een 2-1 overwinning en zorgde hij voor een ware vreugdeuitbarsting in het organiserende land.

In de aanloop naar het eindtoernooi in Oekraïne en Polen sukkelde Shevchenko lange tijd met fysieke problemen. De spits van Dinamo Kiev leek ingehaald door de tijd en was mede door de fysieke malheur lang niet altijd meer de goaltjesdief van weleer. De oud-spits van onder meer AC Milan en Chelsea liet al wel herhaaldelijk weten het EK met rood te hebben omcirkeld in zijn agenda.

Maandagavond zette de aanvaller die woorden luister bij. Eerst moest hij lijdzaam toezien hoe de huidige spits van AC Milan, Zlatan Ibrahimovic, de score opende nadat hij in de eerste helft al op de paal had gekopt. Terwijl de Oekraïner Oleh Husyev op de grond lag, voetbalde Zweden door. Kim Källström bracht met een handig passje Ibrahimovic in stelling, die vervolgens het openingsdoelpunt voor zijn rekening nam door met een soepele voetbeweging binnen te tikken.

Slechts drie minuten kon Zweden – dat met de Eredivisievoetballers Andreas Isaksson, Ola Toivonen (beiden PSV) en Rasmus Elm (AZ) in de basis startte – van de voorsprong genieten. Na fraai voorbereidend werk van Andriy Yarmolenko kopte Shevchenko gretig de gelijkmaker binnen: 1-1.

De 2-1 volgde rap. Yevgen Konoplyanka mikte bij een hoekschop de bal op het voorhoofd van Shevchenko, die zich op zijn beurt met een goede loopactie had losgemaakt van zijn tijdelijke bewaker Ibrahimovic. De kopbal verdween bij de eerste paal in het Zweedse doel.

Onder aanvoering van Ibrahimovic probeerde Zweden nog wel alle zeilen bij te zetten om langszij te komen maar bleef de gelijkmaker uit. Shevchenko werd na tachtig minuten onder luid applaus naar de kant gehaald en zag hoe zijn landgenoten tot blijdschap van het uitzinnige thuispubliek de eerste EK-wedstrijd ooit winnend afsloten, ondanks dat Johan Elmander en Olof Mellberg nog kansen kregen.

Door de zege is Oekraïne koploper in Groep D. Frankrijk en Engeland speelden eerder op de avond gelijk en volgen op twee punten. Voor Zweden volgt een hels karwei: zij moeten via duels met Engeland en Frankrijk plaatsing voor de kwartfinale zien af te dwingen. Foto: VI Images