Shakthar: 'Oekraïense sluipmoordenaars'
In 1999 speelde Roda JC al eens tegen Shakthar Donetsk. De Limburgers zijn tot nu toe de enige Nederlandse club die tegen de huidige koploper van Oekraïne Europees in actie kwam. Dat ging goed, gezien de 2-0 overwinning in Kerkrade en de 3-1 zege in de mijnwerkersstad. Maar sindsdien is er veel veranderd. Voorzitter Rinat Akhmetov, een 38-jarige miljonair die schatrijk is geworden in de metaalindrustrie, trok zijn portemonnee wijd open en de ene na de andere topspeler vond zijn weg naar Shakthar.
Met het geld van Akhmetov, die sinds 1996 voorzitter is, is Shakthar uitgegroeid tot topploeg in eigen land. In 2002 doorbrak de club de hegemonie van Dinamo Kiev, het eerste en vooralsnog enige kampioenschap in de clubhistorie. De koploper aast nu op succces in Europa. Dat lukt dit seizoen deels, want Shakthar sneuvelde in de groepsfase van de Champions League, maar plaatste zich wel voor de UEFA Cup. Het eindigde op de derde plaats achter AC Milan en Barcelona, maar voor Celtic.
De resultaten van Shaktar waren zeker niet slecht. De ploeg verzamelde zes punten, Barcelona kreeg met 2-0 klop in Donetsk, Celtic verloor er met 3-0, AC Milan pakte er een 0-1 winst. Club Brugge was in de voorronde van de Champions League al kansloos in Oekraïne: 4-1. En in de UEFA Cup werd Schalke 04 op eigen veld weggecounterd: 0-1. Het huidige Shaktar Donetsk bezit een selectie waarvan slechts vijf spelers uit Oekraïne afkomstig zijn. Verder bestaat de spelersgroep uit zes Brazilianen, vijf Roemenen, drie Serviërs, twee Kroaten, twee Russen, een Nigeriaan, een Pool en een Paraguayaan. Dat alles onder leiding van Mircea Lucescu, de Roemeense coach die ook werkte voor Galatasaray, Besiktas, Internazionale en Rapid Boekarest.
Dit vreemdelingenlegioen draait om enkele opvallende spelers. Aanvoerder Anatoli Timosjtsjoek is de steunpilaar van het elftal. De middenvelder en normaal gesproken enige Oekraïnse speler in de basis, is de belangrijkste speler van de ploeg, zo liet scout AZ-scout Hugo Hovenkamp weten. 'Hij is de spelmaker die ik met Tomás Galásek vergelijk. Kortom een fantastische speler.'
Naast hem op het middenveld opereert Matuzalem (foto). De kleine Braziliaanse dribbelaar die eerder in Italië speelde voor Napoli, Parma, Piacenza en Bari is degene die aan de basis staat van de meeste aanvallen. En in de aanval is Julius Aghahowa de blikvanger. 'Die vent is snel, dat wil je niet weten', vertelde Hovenkamp over de Nigeriaan, die ook bekend is vanwege zijn eindeloze reeks salto's na elke door hem gemaakte goal.
Zeventien keer speelde een Nederlandse club in Europees verband tegen een Oekraïense opponent. Zeven keer eindigde dat in een zege, zes keer in een nederlaag.
In knock-outrondes overleefde twee keer een Nederlandse club, drie keer sneuvelde een club. Roda JC tekende voor beide zeges, in 1988 tegen Metalist Kharkiv (ECII) en in 1999 tegen Shakthar (UC).
De enige zwakte van de ploeg zou in de defensie liggen, waar op zich sterke spelers staan zoals Tomas Hübschman, Dario Srna en Razvan Rat, maar positioneel zouden zij niet al te sterk zijn. Hovenkamp: 'Mijn algemene opinie over Shakthar, die ik ook aan Co Adriaanse heb gegeven, is: het zijn sluipmoordenaars. Een team dat uit het niets kan toeslaan.'
Natuurlijk heeft ook Co Adriaanse een mening over de komende opponent van AZ. 'Akhmetov heeft van Shakthar een ijzersterke ploeg gemaakt. Je schakelt niet zomaar Schalke 04 uit. Lucescu heeft de beschikking over allemaal internationals. Individueel zijn ze beter dan wij. Zij zijn favoriet.'
'Maar in Oekraïne ligt onze kans. Die ploeg heeft het moeilijk als het spel moet worden gemaakt. Speelt liever uit. Kan dan met razendsnelle en levensgevaarlijke spitsen loeren op de counter. Daarom is het van groot belang dat wij daar scoren.'