Sevilla wint Europa League na ware kentering tegen Liverpool

Sevilla heeft woensdagavond historie geschreven door voor het derde jaar op rij de Europa League te winnen. In een wedstrijd van uitersten werd Liverpool in Basel met 1-3 verslagen.

Sevilla ontsnapte voor rust tot drie keer toe aan een strafschop na duidelijke handsballen en ging na een prachtig doelpunt van Daniel Sturridge volledig terecht met een 1-0 achterstand de rust in, maar na de pauze was alles anders. Na zestien seconden in de tweede helft maakte Kevin Gameiro de gelijkmaker en uiteindelijk ging de ploeg van trainer Unai Emery er overtuigend met de winst vandoor.

Liverpool maakte in de eerste helft een ijzersterke indruk. De Engelsen speelden met passie en zetten Sevilla al vroeg onder druk. Het leidde tot mogelijkheden voor Emre Can (doelman David Soria redde zijn schot) en Sturridge, die eerst zijn kopbal van de lijn gehaald zag worden en niet veel later op Soria stuitte na een prima steekpass van Adam Lallana. In de 35ste minuut was de derde keer scheepsrecht voor Sturridge, die Soria verschalkte door met buitenkant links prachtig in de verre hoek te mikken. Drie minuten later werd een goal van Dejan Lovren afgekeurd omdat Sturridge hinderlijk buitenspel stond.

Daniel Sturridge viert feest na zijn openingstreffer voor Liverpool. Op dat moment ging alles nog crescendo voor de Engelsen.

Het bleek een cruciale beslissing van de scheidsrechter, want in de tweede helft was alles anders. Mariano liet direct na de aftrap op de rechterflank twee spelers zijn hielen zien en gaf hard en strak voor. Omdat Lovren de bal miste, kon Gameiro binnentikken voor alweer zijn 29ste doelpunt, verdeeld over alle competities, van dit seizoen. Nauwelijks twee minuten later dook Gameiro weer op voor het doel van keeper Simon Mignolet, die tot zijn grote opluchting Kolo Touré met een spectaculaire tackle op het laatste moment een treffer zag voorkomen.

Het bleek uitstel van executie. In de zestigste minuut miste Gameiro nog een opgelegde kans, maar drie minuten later was het alsnog raak. Coke krulde de bal prachtig langs Mignolet na een fraaie aanval. De nekslag volgde in de zeventigste minuut. Coke maakte zijn tweede van de avond door Mignolet van dichtbij te passeren: 1-3. De assistent-scheidsrechter vlagde voor buitenspel, maar omdat de bal via een Liverpool-speler bij Coke terecht kwam negeerde de arbiter het vlagsignaal terecht.

Waar Borussia Dortmund eerder dit seizoen en natuurlijk AC Milan in de Champions League-finale van 2005 nog het slachtoffer werden van een spectaculaire comeback van Liverpool, hield Sevilla wel stand. De Spaanse subtopper is daarmee de eerste club ooit die drie keer op rij de Europa League (of voorheen de UEFA Cup) heeft weten te winnen. De club gaat bovendien voor het tweede jaar op rij de Champions League in door het winnen van de Europa League. Zondag kan Sevilla - de nummer zeven van de Primera División - in zijn 64ste wedstrijd van het seizoen ook de Copa del Rey binnenhalen. In de finale is Barcelona de tegenstander.