Servië uitgeschakeld na nederlaag tegen Australië

Australië was in Nelspruit met 2-1 te sterk voor Servië. Beide ploegen zijn daardoor uitgeschakeld. Vooral de Serven mogen zich dit aantrekken. Na een goede eerste helft, waarin ze niet tot scoren kwamen, verzuimde de ploeg in het tweede bedrijf door te drukken.

Servië had vooraf aan winst voldoende om de laatste zestien van het toernooi te bereiken. Australië was ook nog niet uitgeschakeld, maar dan moest er wel dik gewonnen worden en dan nog bleef het afhankelijk van het resultaat bij Duitsland-Ghana. Het andere slotduel in poule D.

Dat de Serven vol voor de winst gingen, was al direct duidelijk. Milos Krasic, die FC Twente-speler David Carney behoorlijk de baas was, had al snel twee goede kansen. Eerst stuitte hij op doelman Kevin Schwarzer en later dwong de Australische keeper de rechterflankspeler goed naar de buitenkant zodat zijn inzet, uit een moeilijke hoek, over het doel.

Branislav Ivanovic was eveneens dichtbij een treffer, maar ook hij trof de prima Schwarzer op zijn weg. Australië had weinig in te brengen. Spits Joshua Kennedy liet continu zien niet geschikt te zijn voor het WK-podium. Zijn opponent in de aanval bij Servië, Nikola Zigic, toonde ook met grote regelmaat zijn beperktheid en was zowel als aanspeelpunt als afmaker een stoorzender voor de bedrijvige buitenspelers Krasic en Milan Jovanovic.

Naarmate de tweede helft, die zeer traag op gang kwam, vorderde kreeg Australië steeds meer grip op de wedstrijd en Mark Bresciano een afstandpegel, maar Vladimir Stojkovic bracht redding. Vlak nadat beide coaches aanvallende wissels inbrachten, kwam Australië op voorsprong. Twintig minuten voor tijd kopte Tim Cahill een voorzet van de net ingevallen Brett Holman binnen.

Het inbrengen van de speler van AZ bleek vier minuten later een gouden greep. De gedreven ingevallen aanvallende middenvelder besloot na een korte rush tot een schot van een kleine dertig meter. Doordat Nemanja Vidic op het laatste moment besloot uit de baan van het schot te stappen, ging doelman Stojkovic te laat naar de hoek en taste mis; 2-0.

Ook de invallers van Servië drukten hun stempel op de wedstrijd. Een afstandsschot van Zoran Tosic werd, zes minuten voor tijd, niet goed gecontroleerd door Schwarzer zodat Marko Pantelic de rebound kon binnen tikken. Kennedy had kort daarna de 3-1 op zijn voet, maar de spits schoot in kansrijke positie naast.

Servië kreeg in de slotfase nog even de geest en claimde, terecht, een strafschop nadat Cahill in eigen strafschopgebied hands maakte. Het slotoffensief leverde ook geen treffers meer op, zodat beide ploegen hun eindpunt vonden op dit WK.