Serie A-trainer krijgt nieuw contract na 1.300 kilometer fietsen

Reacties

Davide Nicola maakt deze week kennis met de gevolgen van het heroïsche seizoenslot van Crotone. Nadat hij per fiets 1.300 kilometer heeft afgelegd van Zuid- naar Noord-Italië ondertekent de trainer een nieuw contract.

Serie A-trainer krijgt nieuw contract na 1.300 kilometer fietsen

Toen Crotone op 1 april pas veertien punten had en acht punten achterstond op de veilige plaatsen in de Serie A, ging Nicola een bijzondere weddenschap met zijn spelers. Als zij lijfsbehoud zouden bewerkstelligen, zou Nicola als tegenprestatie van Crotone (in het diepe zuiden van het Italiaanse vasteland) naar Turijn (in het uiterste noorden) fietsen, zo'n 1.300 kilometer.

Het leek voor Nicola een weddenschap met weinig risico's. Niet alleen stond Crotone al vrijwel het hele seizoen onderaan, ook moest zijn club in de resterende negen duels nog aan de bak tegen onder meer Juventus, Internazionale, AC Milan en Lazio. Het was ook een weddenschap met een emotionele lading, want Nicola's zoon kwam enkele jaren geleden om het leven bij een fietsongeluk in de buurt van Turijn.

Ontsnapping van de eeuw
Door van zijn laatste negen wedstrijden er zes te winnen en twee gelijk te spelen, flikte Crotone het onmogelijke. De club uit Calabrië steeg op de laatste speeldag voor het eerst in het seizoen naar de veilige zeventiende plaats. Het werd in Italiaanse media omschreven als de ontsnapping van de eeuw.

Nicola plukt daarvan deze week de zure en zoete vruchten. De 44-jarige trainer is eergisteren begonnen aan zijn krachtproef op de fiets en is inmiddels in Bari, op 300 kilometer van Crotone. Supporters van Crotone en andere enthousiastelingen vergezelden hem tijdens (delen) van de tocht, die hem vandaag richting Foggia moet brengen. Eind volgende week hoopt Nicola in Turijn aan te komen.

Wanneer hij nadien (vermoedelijk per vliegtuig of trein) terugkeert in Crotone, ligt daar een nieuw contract voor hem klaar. De coach tekent bij tot medio 2018, met een optie op nog een jaar.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.