Sensationele, peperdure Belotti rijp voor de absolute top

Reacties

Er staat dit seizoen geen maat op Andrea Belotti. De spits van Torino maakte zondag in een tijdsbestek van acht minuten een hattrick tegen Palermo (3-1) en staat na 24 Serie A-wedstrijden op 22 doelpunten, waarmee hij topscorer van Italië is.

Sensationele, peperdure Belotti rijp voor de absolute top

In januari tekende Belotti een nieuw contract bij Torino met daarin een vaste afkoopsom van honderd miljoen euro voor clubs buiten Italië. President Urbano Cairo werd destijds belachelijk gemaakt. Wie ging er immers ooit een dergelijk bedrag betalen voor Belotti? Het lachen is de criticasters inmiddels vergaan. Cairo doet er zelfs nog een schepje bovenop: 'Ik denk niet dat we de clausule nu al kunnen verhogen, omdat hij pas net heeft getekend. Maar als ik vandaag met hem had onderhandeld, zou de clausule 150 miljoen zijn.'

President Urbano Cairo is helemaal gek van zijn spits. Dat blijkt ook wel uit het prijskaartje dat Torino om de nek van Andrea Belotti heeft gehangen.
President Urbano Cairo is helemaal gek van zijn spits. Dat blijkt ook wel uit het prijskaartje dat Torino om de nek van Andrea Belotti heeft gehangen.

De woorden van de grote baas van Torino zijn misschien wat overdreven, maar waarom zou hij zich ook inhouden? De carrière van Belotti laat zich simpelweg samenvatten als een sprookje. Vier seizoenen geleden speelde de doelpuntenmachine nog op het derde niveau van Italië met AlbinoLeffe. Na zijn veertien goals in de Lega Pro Prima Divisione werd hij opgepikt door Palermo. Eerst op huurbasis, daarna met een co-ownership en uiteindelijk volledig.

Toch had Belotti Torino nodig om echt helemaal tot bloei te komen. Na een seizoen met slechts vier goals voor Palermo in de Serie A, legde de tweede club van Turijn medio 2015 een kleine acht miljoen euro neer voor de spits. Er werden vraagtekens gezet bij de transfer, maar de twijfels waren al na één seizoen weg. Belotti schitterde in het shirt van Torino, maakte twaalf competitiegoals en debuteerde een jaar na zijn komst in de nationale ploeg van Italië.

De nog altijd pas 23-jarige Belotti - die ooit begon als middenvelder - heeft zich ontwikkeld tot een complete spits. Hij is snel, behendig, goed met de bal aan de voet en dodelijk voor de goal. Met zijn 22 doelpunten bevestigt de publiekslieveling eens te meer bij de voetbalelite van Italië te horen, al werd dat eigenlijk al duidelijk doordat hij in de laatste drie interlands een basisplaats had.

Andrea Belotti in het shirt van Palermo, waar hij ondanks slechts vier Serie A-goals een transfer naar Torino verdiende.
Andrea Belotti in het shirt van Palermo, waar hij ondanks slechts vier Serie A-goals een transfer naar Torino verdiende.

Een topspits in dienst van de nummer negen van de Serie A; dat levert automatisch interesse op. Arsenal, Chelsea, Juventus, AC Milan en zelfs Barcelona worden genoemd. De getoonde trouw van Belotti aan Torino kan echter een stokje steken voor een transfer. 'Ik hoop dat niemand die honderd miljoen betaalt voor hem. En als iemand dat al wil doen, hoop ik dat hij de aanbieding zelf afwijst. Hij is exceptioneel en de fans houden van hem. Italiaanse clubs kunnen hem sowieso niet halen, want aan hen vraag ik nog veel meer dan honderd miljoen', is Cairo duidelijk.

Toch lijkt het voor Belotti na dit seizoen tijd om zijn horizon te verbreden. Een spits die een basisplaats heeft bij een topland als Italië, aan de lopende band scoort in een competitie die wordt geroemd om zijn goede verdedigers en geen uitzicht heeft op Champions League-deelname verdient een Europese topclub. Cairo: 'Voor honderd miljoen koop je spelers als Paul Pogba, Gonzalo Higuaín en Gareth Bale.' De president heeft gelijk, maar misschien hoort Belotti wel sneller dan hij denkt in dat rijtje thuis. (Roy van den Berghe)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.