Sensationele comebacks Saint-Étienne en Viktoria Plzen

Oussama Tannane en Boy Waterman hebben zich als groepswinnaar geplaatst voor de knock-outfase van de Europa League. Anderlecht liet zich de kaas van het brood eten.

Groep B
APOEL Nicosia en Olympiakos Piraeus waren al verzekerd van een plaats bij de laatste 32 in de Europa League, maar de groepswinst - en dus een beschermde status bij de loting van maandag - stond nog op het spel. Beide clubs stonden donderdag tegenover elkaar op Cyprus. APOEL, waar Boy Waterman de hele wedstrijd keepte, had aan een gelijkspel genoeg om als eerste te eindigen en kwam in de twintigste minuut op voorsprong. Pieros Sotiriou kopte binnen via het hoofd van ex-PSV'er Manuel da Costa.

Zeven minuten voor tijd maakte Igor De Camargo aan alle onzekerheid een einde door de eindstand te bepalen op 2-0. Bij het duel tussen Young Boys en Astana stond alleen de winstpremie nog op het spel. Lang bleef het 0-0 in Zwitserland, maar toen Young Boys de score eenmaal opende ging het snel. In een tijdsbestek van acht minuten zorgden Michael Frey, Guillaume Hoarau en Thorsten Schick voor een 3-0 voorsprong.

Eindstand Groep B
APOEL Nicosia* 6-12 (8-6)
Olympiakos Piraeus* 6-8 (7-6)
Young Boys 6-8 (7-4)
Astana 6-5 (5-11)

Groep C
Ook bij het duel tussen Anderlecht en Saint-Étienne stond de groepswinst op het spel. Beide clubs waren na vijf duels al zeker van overwintering in de Europa League. Na ruim een half uur leek de wedstrijd al beslist dankzij twee Roemenen. Alexandru Chipciu zette Anderlecht, waar Bram Nuytinck een basisplaats had, in de 21ste minuut op voorsprong en tien minuten later maakte zijn landgenoot Nicolae Stanciu er 2-0 van.

Negen minuten na rust kregen de bezoekers een uitgelezen mogelijkheid om terug in de wedstrijd te komen, maar Henri Saivet miste een strafschop. In de 62ste minuut werd het alsnog 2-1 door een treffer van Alexander Søderlund (foto). De 29-jarige Noor was vijf minuten later opnieuw de gevierde man bij Saint-Étienne met de 2-2. En daar bleef het niet bij in Brussel, want in de 73ste minuut maakte Kévin Monnet-Paquet er 2-3 van. Saint-Étienne, waar Oussama Tannane een kwartier voor tijd inviel, eindigde daardoor als winnaar van Groep C. FSV Mainz 05 was in dezelfde poule met 2-0 te sterk voor FK Qabala, dat daardoor puntloos bleef.

Eindstand Groep C
Saint-Étienne* 6-12 (8-5)
Anderlecht* 6-11 (16-8)
FSV Mainz 05 6-9 (8-10)
FK Qabala 6-0 (5-14)

Groep E
AS Roma was voorafgaand aan de laatste speelronde al zeker van de eerste plaats, maar Astra Giurgiu en en Austria Wien streden nog om de tweede plaats. Astra Giurgiu speelde thuis tegen AS Roma met Kevin Strootman in de basis, terwijl Austria Wien op bezoek ging bij Viktoria Plzen. Het verschil tussen beide ploegen was twee punten in het voordeel van de Roemenen, maar het onderling resultaat was in het voordeel van de Oostenrijkers. Austria Wien speelde een groot deel van de wedstrijd tegen tien man, aangezien Lukas Hejda in de negentiende minuut een rode kaart kreeg. Viktoria Plzen kreeg ook nog een strafschop tegen en die werd benut door Raphael Holzhauser. Vijf minuten voor rust leek Lukas Rotpuller de wedstrijd te beslissen toen hij voor 0-2 zorgde, maar in de 44ste minuut tekende Tomas Horava voor de aansluitingstreffer.

Met tien tegen elf draaide Viktoria Plzen de achterstand zelfs nog om in een overwinning. Met doelpunten in de 72ste en 84ste minuut maakte Michal Duris er 3-2 van. Astra Giurgiu eindigde daardoor als tweede in Groep E. Zelf kwam het niet verder dan 0-0 thuis tegen AS Roma, maar dat puntenverlies kwam de Roemenen niet duur te staan.

Eindstand Groep E
AS Roma* 6-12 (16-7)
Astra Giurgiu* 6-8 (7-10)
Viktoria Plzen 6-6 (7-10)
Austria Wien 6-5 (11-14)

Groep F
Bij een overwinning op bezoek bij Sassuolo zou RC Genk zich als groepswinnaar plaatsen voor de knock-outfase, maar het duel op Italiaanse bodem werd afgelast vanwege de dichte mist. Athletic de Bilbao kon bij een misstap van de Belgen de eerste plaats nog overnemen, maar moest dan zelf wel winnen bij Rapid Wien. Maar de Basken hadden erg veel moeite met de reeds uitgeschakelde Oostenrijkers, die in de 72ste minuut verrassend op voorsprong kwamen door een treffer van Joelinton. Twaalf minuten later trok Enric Saborit de stand gelijk. Daar bleef het bij.

RC Genk heeft daarom vrijdag genoeg aan een gelijkspel om Athletic de Bilbao voor te blijven in Groep F. Het duel met Sassuolo wordt om 12.30 uur ingehaald.