Senegal na bliksemstart al kwartfinalist op Afrika Cup

Senegal heeft zich als eerste land gekwalificeerd voor de kwartfinale op het Afrika Cup-toernooi. De formatie van bondscoach Aliou Cissé had donderdag aan een flitsend openingskwartier in Franceville voldoende om Zimbabwe terug te wijzen: 2-0.

Senegal, dat in de eerste wedstrijd al indruk maakte door Tunesië met 2-0 te verslaan, stortte in het eerste kwartier het fundament voor de triomf. De verliezend finalist van 2002 had de score al na zes minuten kunnen openen als Mame Biram Diouf oog in oog met doelman Tatenda Mkuruva iets koelbloediger was geweest. Waar Diouf nog faalde in de afwerking, had Sadio Mané even later wél succes. De aanvaller van Liverpool liep zich slim vrij en tikte eenvoudig binnen op aangeven van uitblinker Baldé Keita.

Zimbabwe, waar Vitesse-speler Marvelous Nakamba in de basis stond nadat hij de eerste wedstrijd miste wegens een schorsing, kreeg niet de tijd om op adem te komen. Binnen vijf minuten lag de tweede goal al achter Mkuruva. De doelverdediger had geen antwoord op een fraaie vrije trap van Henri Saivet. Senegal bleef heersen en was via een kopbal van Diouf zelfs dicht bij de 3-0. Zimbabwe, dat in het eerste duel met Algerije nog een prima figuur sloeg en uiteindelijk de morele winnaar was met het 2-2 gelijkspel, beet pas in de slotfase van de eerste helft van zich af. Nyasha Mushekwi kreeg een uitstekende mogelijkheid op de aansluitingstreffer, maar kopte over.

De supporters van Senegal hadden alle reden om blij te zijn.

De tweede helft was eigenlijk een langgerekt kat-en-muisspel. Steeds als Senegal aanzette kreeg het mogelijkheden, maar vooral Diouf was niet scherp. Zimbabwe kwam er af en toe wel uit, maar moest zich hoofdzakelijk beperken tot verdedigen.

Zimbabwe deelt met Algerije de laatste plaats in Groep B. Beide landen hebben één punt, maar kunnen nog door. Achter Senegal (zes punten) bezet Tunesië met drie punten de tweede plaats. Maandag gaan de afsluitende pouleduels tussen Senegal en Algerije en Zimbabwe en Tunesië.