Selectie Bayern 128 keer zo duur als die van Braunschweig

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Bundesliga. Voor de veertiende speelronde is dat het duel tussen Bayern München en Eintracht Braunschweig.

Selectie Bayern 128 keer zo duur als die van Braunschweig

Bayern München

Klassering: 1ste plaats (35 punten uit dertien duels)
Vorm: W-W-W-W-W

Door de uitmuntende prestaties doet Bayern München het ene na het andere record sneuvelen. Woensdag jl. bij CSKA Moskou (1-3 winst) boekte de Treble-winnaar zijn tiende Champions League-zege op rij. Het elf jaar oude record van Barcelona (negen opeenvolgende gewonnen duels) is daarmee uit de boeken.

En in de Bundesliga houdt de serie zonder nederlaag al 38 wedstrijden stand. Bayern lijkt schier onaantastbaar; en dat terwijl trainer Pep Guardiola nog geen enkele keer alle selectiespelers topfit tot zijn beschikking had. De tiqui-taca-voetballers Thiago Alcántara en Mario Götze zijn weer terug, daar staat het wegvallen van Bastian Schweinsteiger en Franck Ribéry tegenover.

In Duitsland is dezer dagen veel waardering voor Arjen Robben. Onder meer de Süddeutsche Zeitung stak na de wedstrijd in Moskou de loftrompet. In zijn laatste vier Champions League-duels scoorde de Groninger drie keer en leverde vijf assists. Waar hij afgelopen zomer nog werd geschaard onder de Bayern-spelers die onder Guardiola moesten vrezen voor hun plaats, beleeft Robben zijn beste fase sinds zijn komst in 2009. Vooral in de topduels (zoals vorige week tegen Borussia Dortmund) weet de Oranje-international steeds te pieken.

Uitgelicht
Guardiola is bij Bayern München succesvol met wisselen. Gerekend over alle officiële wedstrijden dit seizoen paste de Catalaan 65 wissels toe. Dat heeft geresulteerd in tien doelpunten en vijf assists van ingebrachte spelers. Geen enkele ploeg beschikt over zulke succesvolle invallers. Of zoals de Duitsers het uitleggen: geen enkele coach in de Bundesliga corrigeert zijn elftal zó goed als Guardiola.

Eintracht Braunschweig

Klassering: 18de plaats (acht punten uit dertien duels)
Vorm: V-V-W-G-V

De rentree in de Bundesliga na achttien jaar afwezigheid had Eintracht Braunschweig zich ongetwijfeld anders voorgesteld. Na dertien speelronden is de club uit Nedersaksen hekkensluiter; het 1. FC Nürnberg van trainer Gertjan Verbeek blijft Die Löwen op doelsaldo voor.

Achilleshiel van Eintracht Braunschweig is de voorhoede; slechts acht keer werd er gescoord, in zeven competitiewedstrijden wist het team het net níét te vinden. 'In situaties voor het vijandige doel reageren we vaak overhaast', concludeert trainer Torsten Lieberknecht. 'We hebben laten zien dat we kansen kunnen creëren. Daaruit blijkt dat het kwalitatief allemaal dicht bij elkaar ligt. De oefenmeester baarde dit seizoen opzien door al twee keer wegens een schorsing op de tribune te moeten plaatsnemen. Armin Veh was als coach van Hansa Rostock in 2002/03 de laatste die dit overkwam.

Uitgelicht
De huidige reeks is nóg slechter dan het laatste Bundesliga-seizoen, 1984/85, toen Eintracht Braunschweig na dertien duels (omgerekend) twaalf punten had: vier zeges en negen nederlagen. Dat de vice-kampioen van de Tweede Bundesliga van de voorbije jaargang pas twee keer won (waaronder de Niedersachsen-derby tegen VfL Wolfsburg met 0-2) is niet eens zo verrassend.

Afgelopen zomer gaf het slechts 1,23 miljoen euro uit aan versterkingen; alleen Hertha BSC was nóg zuiniger. De volledige spelersgroep kostte volgens Kicker 1,73 miljoen. Dat is 128 keer minder dan het kader van Bayern München. Het samenstellen van die groep heeft 222,3 miljoen euro gekost.

Onderlinge historie

Bayern München was in de Bundesliga achttien keer gastheer van Eintracht Braunschweig. Daarvan won het er veertien, de overige vier bleven onbeslist. Het is de langste ongeslagen serie tussen twee huidige Bundesliga-teams. Na de degradatie van Eintracht Braunschweig in 1985, speelde de club nog één keer tegen Der Rekordmeister.

In augustus 2011 verloor de ploeg tijdens de eerste ronde om de DFB-Pokal met 0-3. Voor eigen publiek behaalden Die Löwen wel vijf overwinningen; hoogtepunt was de 5-2 in augustus 1965 toen een elftal met onder anderen Sepp Maier, Franz Beckenbauer, Gerd Müller en Werner Olk werd geklopt. Paul Breitner is een van de voetballers met een verleden bij beide teams. In 1977/78, zijn laatste seizoen in dienst van Braunschweig, scoorde hij in beide duels met Bayern (1-1 thuis, 3-2 verlies uit).

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
10/09/1983 Eintracht Braunschweig - Bayern München 1-2 Bundesliga
25/02/1984 Bayern München - Eintracht Braunschweig 6-0 Bundesliga
08/12/1984 Bayern München - Eintracht Braunschweig 3-0 Bundesliga
08/06/1985 Eintracht Braunschweig - Bayern München 0-1 Bundesliga
01/08/2011 Eintracht Braunschweig - Bayern München 0-3 DFB-Pokal

Bekijk hier al onze video's