Seizoencijfers van 'figurant' Messi geven tegenstrijdig beeld

Reacties

Met het mislopen van de Spaanse titel heeft Lionel Messi dit weekend een punt gezet achter een roerig seizoen met Barcelona. Zijn cijfers in de hoofdmacht van de Catalenen zorgen voor gemengde gevoelens.

Seizoencijfers van 'figurant' Messi geven tegenstrijdig beeld

Messi speelde afgelopen zaterdag tijdens de zinderende kampioenswedstrijd in Camp Nou tegen Atlético (1-1) zijn 46ste en laatste officiële wedstrijd van dit seizoen voor Barcelona. In die duels maakte de aanvaller 41 doelpunten en gaf hij veertien assists.

Het is uiteraard van de gekke om deze cijfers als slecht te betitelen, maar het probleem met Messi is dat hij als een van de beste voetballers aller tijden de lat voor zichzelf de afgelopen jaren uitzonderlijk hoog heeft gelegd.

Ter illustratie: tijdens het vorige seizoen maakte hij zijn 41ste doelpunt van het seizoen al in januari (!) en finishte hij op zestig treffers. De jaargang dáárvoor stokte de teller zelfs pas bij 73 doelpunten voor Barcelona. Alleen als je die waanzinnige cijfers als norm zou hanteren, zou het gerechtvaardigd zijn dit seizoen als zwak te bestempelen.

Figurant
Toch liet het voorbije seizoen herhaaldelijk een Messi zien die we in de jaren onder prijzenpakker Pep Guardiola niet eerder hadden waargenomen: die van figurant. Meer dan ooit tevoren werkte de Argentijnse sterspeler ogenschijnlijk ongeïnteresseerd en met minimale inspanning enkele cruciale wedstrijden af, zoals de verloren Champions League-kraker met Atlético Madrid (waarin hij amper zes (!) kilometer aflegde) en de verloren bekerfinale tegen Real Madrid (2-1).

Zijn gebrek aan impact in die cruciale duels is nog steeds voer voor critici. Die zijn er al een tijdje van overtuigd dat Messi in zijn hoofd louter bezig is met het aanstaande WK in Brazilië. Op dat podium heeft hij de voetbalwereld immers nog heel wat te bewijzen. De statistiek dat Messi bij slechts 37,16 procent van alle 148 Barcelona-doelpunten betrokken was (het laagste percentage sinds seizoen 2008/09 (34,81%) ondersteunt die stelling van de criticasters in elk geval.

Het blijft grotendeels gissen naar de ware reden van de zeldzame afwezigheid van Messi in die grote wedstrijden. Dat hij het seizoen met 41 goals en 14 assists afsloot, mag eigenlijk als een wonder worden beschouwd. Een hardnekkige hamstringblessure hield hem tussen medio november en begin januari liefst 59 dagen aan de kant, zijn langste absentie ooit bij Barcelona.

Voeg daarbij de stress rond de slepende belastingfraude rond hem en zijn vader én de beduidend minder dominante rol van Barcelona en je snapt waarom de lach van het gezicht van Messi was verdwenen. Tijdens het naderende WK in Brazilië zal blijken of Messi er de voorbije maanden inderdaad met de handrem op heeft gespeeld.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.