Seedorf: 'Teamspirit is hier in China ongelooflijk'

Reacties

Vorige week woensdag arriveerde hij in China, een dag later tekende hij zijn contract en na drie trainingen met zijn nieuwe club maakte Clarence Seedorf afgelopen zondag met een 0-1 zege op Qingdao Joon zijn competitiedebuut als coach van Shenzhen FC. 'Een beter begin had ik me niet kunnen wensen', vertelt Seedorf na terugkeer in Shenzhen, een snel groeiende stad met elf miljoen inwoners in het zuiden van China.

Seedorf: 'Teamspirit is hier in China ongelooflijk'

'De teamspirit hier is echt ongelooflijk. Tot de laatste seconde hebben ze met hun hart gespeeld, ze wierpen zich voor iedere bal alsof hun leven er vanaf hing. De eerste dagen heb ik geprobeerd over te brengen dat we resultaten kunnen boeken als iedereen voor elkaar wil vechten. En dat we ernaar streven druk te zetten naar voren, als team, uitgaand van onze eigen voetbalkwaliteiten. Het was kort dag richting de eerste wedstrijd, maar het zag er goed uit. Hier kunnen we mee verder.'

De eerste zege van Seedorf met Shenzhen FC kwam tot stand met acht Chinese spelers, van wie het achttienjarige talent Tianyi Gao zijn basisdebuut maakte. De buitenlandse inbreng kwam van spits Deshorn Brown (Jamaica), centrumverdediger Helton Dos Reis (Frankrijk/ Kaapverdische Eilanden) en topscorer Aboubakar Oumarou (Kameroen). De 29-jarige Oumarou speelde voor zijn komst naar China bij onder meer Partizan Belgrado, FK Vojdovina en Waasland-Beveren.

De drievoudig international was matchwinnaar tegen Qingdao Joon, waardoor de ploeg van Seedorf klom naar de zesde plaats op de ranglijst. Met nog dertien duels te spelen bedraagt de achterstand op de promotieplekken nog vijf punten. Seedorf is niet de eerste buitenlandse coach die bij Shenzhen FC aan de slag is gegaan. Eind jaren negentig stond Zuid-Koreaan Cha Bum-Kun, oud-speler van Eintracht Frankfurt en Bayer Leverkusen, aan het roer. Die werd opgevolgd door de Braziliaan Edson Tavares. Van begin 2011 tot eind 2013 had de Franse trainer Philippe Troussier de touwtjes in handen.

China League One
Sinds kort zijn in de Chinese League One ook de Italiaanse ex-international Fabio Cannavaro (Tianjin Quanjian) en voormalig Juventuscoach Ciro Ferrara (Wuhan Zall) werkzaam. Shenzhen FC is begin 1994 opgericht en begon op het laagste profniveau in China. Na twee opeenvolgende kampioenschappen bereikte de club in 1996 de hoogste divisie, de Chinese Super League. Acht jaar later was het eerste en vooralsnog laatste landskampioenschap een feit. In 2011 degradeerde Shenzhen FC naar de China League One, waar het sindsdien actief is.

De thuiswedstrijden worden afgewerkt in Shenzhen Stadium, dat plaats biedt aan 33 duizend toeschouwers. Seedorf wordt bij zijn nieuwe club terzijde gestaan door een staflid die de Engelse taal machtig is. 'Ik spreek veel talen, maar nog geen Chinees', zegt de veertigjarige coach, die zich de afgelopen twee jaar bezighield met zakelijke activiteiten, liefdadigheidsprojecten en zijn werk als UEFA-ambassadeur.

Seedorf begon zijn trainerscarrière tweeënhalf jaar geleden bij zijn oude club AC Milan. Hoewel hij dertien punten meer behaalde dan zijn voorganger Massimiliano Allegri in de eerste seizoenshelft, werd Seedorf na een half jaar vervangen door Filippo Inzaghi. 'Ik hoop iets toe te kunnen voegen aan Shenzhen en aan het Chinese voetbal. Het is hier volop in ontwikkeling en ik vind het mooi daar onderdeel van te zijn.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.