Seedorf nog altijd trots op doorbraak en succestijdperk Ajax

Reacties

Clarence Seedorf is terug waar het allemaal begon: in Amsterdam. Zondag neemt hij deel aan een benefietwedstrijd en in de aanloop naar dat duel keek hij nog eens terug op zijn rijke loopbaan.

Seedorf nog altijd trots op doorbraak en succestijdperk Ajax

Met een speciaal voor de gelegenheid samengesteld Ajax-elftal met uitblinkers uit vervlogen tijden treedt Seedorf zondag aan tegen de Real Madrid Legends in de Corazón Classic Match. Dat duel zal deels in het teken staan van het herdenken van Johan Cruijff. De opbrengst komt ten goede aan Caritas, een organisatie die zich inzet voor daklozen in Spanje.

In gesprek met de Ajax TV blikt Seedorf terug op zijn jaren als Ajax-speler. Eind oktober debuteerde de middenvelder, net 16,5 jaar oud, in een bekerduel met VVV-Venlo. En daarna ging het hard voor Seedorf, die bij Ajax nog altijd de jongste debutant ooit is. 'Toen was het normaal', doelt hij op zijn eerste duel in de hoofdmacht. 'Maar vandaag de dag weten we dat dat helemaal niet normaal was. Het was een heel mooi en speciaal moment', aldus Seedorf, die vervolgens een waar succestijdperk bij de Amsterdammers meemaakte. Onder leiding van coach Louis van Gaal leidde dat tot de winst van de Champions League in 1995.

De basiself van Ajax in de finale. Van links naar rechts, staan: Edwin van der Sar, Clarence Seedorf, Frank Rijkaard, Finidi George, Ronald de Boer, Danny Blind. Gehurkt: Jari Litmanen, Michael Reiziger, Edgar Davids, Marc Overmars en Frank de Boer.
De basiself van Ajax in de finale. Van links naar rechts, staan: Edwin van der Sar, Clarence Seedorf, Frank Rijkaard, Finidi George, Ronald de Boer, Danny Blind. Gehurkt: Jari Litmanen, Michael Reiziger, Edgar Davids, Marc Overmars en Frank de Boer.

Die succesploeg had alles, meent Seedorf. 'Het geheel klopte: de mix van jong en oud, ervaren en minder ervaren. We hadden met Van Gaal toen nog jonge coach, maar het Ajax-DNA was bij iedereen aanwezig en de jongens uit het buitenland zorgden voor net wat extra's en pasten goed in het geheel.'

In die tijd was Ajax ook in Europa voor  niemand bang. 'We gingen Champions League spelen. En tegen een grote ploeg als AC Milan. Nou, ok. We hebben heel grote ploegen op een overtuigende manier van de mat gespeeld. De eerste wedstrijd uit tegen Milan, natuurlijk keken we tegen zo'n wereldelftal op. Maar wij, hadden Frankie', refereert hij aan toenmalig routinier Frank Rijkaard. 'Dat we daar (0-2, red.) wonnen, gaf ons de overtuiging dat we heel ver konden komen', aldus Seedorf, die na de 2-0 thuiszege en de winst in Triëst AC Milan ook in de finale weer zou tegenkomen. 'We hadden ze toen liever niet gehad. Maar gelukkig gold toen niet drie keer scheepsrecht. De finale was een tactisch duel, spannend, maar saai. Een magisch moment besliste die wedstrijd.'

Wat volgde na het rake puntertje van Patrick Kluivert was een Amsterdams volksfeest. Voor Seedorf was het vooral speciaal dat hij het succes beleefde met Rijkaard aan zijn zijde. 'Hij was ons grote idool, dat was voor mij het meest magische moment van die finale. Dat de nieuwe generatie het met de oude generatie kon vieren. Iedereen was blij voor en met elkaar.'

Buitenland
Voor Seedorf was zijn tijd bij Ajax pas het begin. Na Amsterdam volgden periodes bij Sampdoria, Real Madrid, Internazionale, AC Milan voordat Botafogo zijn laatste club bleek. Met Milan, de club waar ook zijn nog prille trainersloopbaan begon, won hij nog twee keer de Champions League en ook bij Real mocht hij De Cup met de Grote Oren omhoog houden. 

'De opleiding van Ajax heeft voor mij de basis gevormd om door te groeien. Maar dat moet je wél doen. Er komt nog wel veel meer bij kijken om in het buitenland te overleven. Als je niet continu op alle vlakken wil verbeteren, dan pakt uiteindelijk iemand jouw plekkie. In Nederland denken we misschien wel te veel aan mooi voetbal en te weinig aan het mentale aspect. Gelukkig zat dat bij ons toen wel goed. Het was nooit genoeg. Met 5-0 winnen was niet genoeg, want dan had het 6-0 moeten zijn. Alleen die mentaliteit brengt je verder.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.