Scorende Van der Hoorn passeert met ijzersterk Swansea degradatiestreep

De opmars van Swansea City, dat eind januari nog onderaan stond in de Premier League, heeft zaterdag een verder vervolg gekregen. Mede dankzij een goal van Mike van der Hoorn werd concurrent West Ham United vernederd: 4-1. Swansea staat nu plotseling dertiende.

Van der Hoorn was tegen West Ham de enige Nederlander die meedeed bij Swansea. Leroy Fer (geblesseerd), Erwin Mulder en Kenji Gorré zaten niet bij de selectie, terwijl Luciano Narsingh negentig minuten op de bank bleef zitten. Vanaf die positie zag Narsingh Van der Hoorn na een halfuur de 2-0 binnen koppen, uit een hoekschop van Ki Sung-yong. De Zuid-Koreaan had met een schuiver van afstand in de achtste minuut zelf nog de score geopend.

Voor West Ham betekende de eerste treffer van dit seizoen van Van der Hoorn een tweede domper in een kort tijdsbestek: even voor het doelpunt was Winston Reid na een ongelukkige actie immers uitgevallen met een ogenschijnlijk zware blessure. De verdediger werd per brancard van het veld gehaald en de eerste helft kreeg door het oponthoud tien minuten blessuretijd. Daarin gebeurde weinig.

West Ham-manager David Moyes besloot om halverwege het duel aanvallend te wisselen, in een poging nog wat aan de achterstand te doen, en bracht Michail Antonio in het veld voor Patrice Evra. Deze ingreep leverde echter niet het gewenste resultaat op voor The Hammers: slechts twee minuten na rust liep Swansea uit naar 3-0, via Andy King. Een benutte strafschop van Jordan Ayew, na een overtreding van Cheikhou Kouyaté op zijn broer André, maakte het leed voor West Ham nog groter.

Ruim tien minuten voor tijd kon Antonio met een doeltreffend schot uit de draai nog wel de eer redden voor West Ham, maar een spectaculaire Londense comeback zat er geen moment in. In de razend spannende degradatiestrijd heeft Swansea nu evenveel punten als West Ham (30); de voorsprong van beide ploegen op Crystal Palace, dat net onder de degradatiestreep staat en maandag tegen Manchester United speelt, bedraagt drie punten.