Scorende Larsson in voetsporen van Zweedse legendes

Reacties

Sam Larsson schaarde zich dinsdagavond in een rijtje grootheden door tijdens zijn interlanddebuut voor Zweden meteen te scoren tegen Hongarije (0-2). De 23-jarige aanvaller van SC Heerenveen gaf toe dat er het nodige geluk bij kwam kijken.

Scorende Larsson in voetsporen van Zweedse legendes

Larsson ging brutaal achter de bal staan toen Zweden na een half uur een vrije trap kreeg in de buurt van het doel van Hongarije, dat het oefenduel in Boedapest gebruikte om afscheid te nemen van de veertigjarige doelman Gábor Király. Zijn vervanger Balázs Megyeri stond nog niet onder de lat of hij kon de bal alweer uit het doel vissen. Samba Sam schoot via de Hongaarse muur raak tijdens zijn debuut.

'We hadden even overleg, Oscar (Wendt, red.) en ik, over wie 'm zou gaan nemen. Hij was zo aardig om mij te laten schieten en hij ging erin. Met geluk, natuurlijk. De bal werd door de muur licht van richting veranderd, dat hielp wel een beetje', reageerde Larsson bij Aftonbladet. 'Het was een speciale wedstrijd, met een mooi eerbetoon voor hun speler', aldus de dribbelaar, die twee jaar na zijn komst naar Heerenveen dan eindelijk werd beloond.

Sam Larsson stuurt de bal uit een vrije trap richting het Hongaarse doel en staat op het punt zijn interlanddebuut te bekronen met een doelpunt.
Sam Larsson stuurt de bal uit een vrije trap richting het Hongaarse doel en staat op het punt zijn interlanddebuut te bekronen met een doelpunt.

Larsson moest ondanks zijn sterke spel voor de Friezen, voor wie hij in 73 officiële duels negentien keer scoorde, wachten tot vorige maand voor zijn eerste oproep voor de Zweedse nationale ploeg. Een blessure voorkwam echter dat de voormalig speler van IFK Göteborg al in oktober kon debuteren in de WK-kwalificatieduels met Luxemburg en Bulgarije.

Een maand later volgde in Hongarije alsnog zijn vuurdoop. Door meteen te scoren voegde Larsson zich in een illuster rijtje internationals die tijdens hun eerste interland meteen trefzeker waren. Zo scoorde zijn naamgenoot Henrik Larsson op 13 oktober 1993 tegen Finland. Ook legendes uit vroeger tijden als voormalig topscorer aller tijden Sven Rydell en Gunnar Nordahl scoorden als debutant.

Tomas Brolin, uitblinker namens Zweden op het EK 1992 en het WK 1994, kende op twintigjarige leeftijd pas echt een droomdebuut door in april 1990 twee keer te scoren tegen Wales. Zlatan Ibrahimovic behoort niet tot het rijtje scorende debutanten van Zweden. De inmiddels als international gestopte topschutter aller tijden (62 goals) trof in zijn vierde interland tegen Azerbeidzjan in 2001 voor het eerst doel.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.