Scorende De Ridder: 'Bevrijding voor mij en Utrecht'

Steve de Ridder besliste zondagmiddag het duel tussen FC Utrecht en AZ. Hij is verheugd om terug te zijn in de Eredivisie, na een mislukt avontuur in Engeland.

Na rust maakte de Belg beide treffers voor de thuisploeg . De aanvaller van Utrecht gaf tegenover FOX Sports toe in de zevende hemel te verkeren. 'Het is een fantastisch gevoel. Ik ben gehaald om kansen te creëren voor mezelf en voor het team. Het is geweldig om terug te zijn en twee keer te scoren. Mijn eerste doelpunt was een bevrijding voor mij en het elftal.'

Het contrast met de laatste twee wedstrijden, waarin Utrecht kansloos ten onder ging tegen FC Groningen (0-2) en FC Twente (0-6) was groot. Utrecht-trainer Jan Wouters gelooft dat na de overwinning van vandaag het lek grotendeels boven is. 'Ik heb niet het gevoel dat het broos is. Zo’n zeperd als afgelopen zondag tegen Twente daar geloof ik niet meer in. Maar er is geen ruimte voor hosanna. We moeten niet denken dat we er al zijn. Iedereen kan nog beter worden.'

Wuytens: 'Totaal niet gevaarlijk geweest'
AZ-verdediger Jan Wuytens keerde zondagmiddag terug op vertrouwde grond. Hij zag hoe zijn elftal in de Galgenwaard niet aan spelen toekwam. 'We vergaten vandaag om te voetballen. Daar lag alles aan. Als je wil scoren of winnen, dan moet je gewoon de intentie hebben om te voetballen. We zijn eigenlijk totaal niet gevaarlijk geweest.'

Trainer Gertjan Verbeek zag vanaf de bank lijdzaam toe hoe zijn elftal naar een nederlaag werd gespeeld. In de rust probeerde hij nog wat te herstellen met een dubbele wissel, maar die bleek niet succesvol. 'Voor rust wisten we niets te creëren, maar gaven we ook niets weg. Daar heb ik in de rust wat aan proberen te doen met twee wissels, maar daarna kregen we nog geen kansen, terwijl Utrecht wel gevaarlijk werd. Het is voor hen dan ook een dikverdiende overwinning'

Afgelopen donderdag won AZ nog overtuigend met 1-3 van het Griekse Atromitos. Donderdag wacht voor de Alkmaarders de return in het eigen DSB Stadion. Als de 1-3 voorsprong niet uit handen wordt gegeven, plaatst AZ zich voor de groepsfase van de Europa League.

Volgens Verbeek is dat nog geen gedane zaak. 'Als wij donderdag zo spelen als we vandaag speelden, dan heb je tegen iedere club een probleem. Al spelen we dan wel thuis en hebben we wat meer hersteltijd. Maar het is duidelijk dat er wat moet gebeuren.'