Schwalbe houdt droom Equatoriaal-Guinee in stand

Equatoriaal-Guinee heeft zich als tweede land geplaatst voor de halve finale om de Afrika Cup. Tunesië voelde zich echter bestolen (2-1).

In Bata duurde het tot halverwege de tweede helft voordat een van de twee kwartfinalisten het verschil kon maken. Ahmed Akaichi brak in de zeventigste minuut de ban namens Tunesië. De aanvaller tekende op aangeven van rechtsback Hamza Mathlouthi voor zijn derde treffer van het toernooi.

Maar in de laatste minuut van de reguliere speeltijd maakte bij Tunesië de verwachte vreugde plaats voor woede. Die was vooral gericht op scheidsrechter Rajindraparsad Seechurn. De arbiter uit Mauritius zag namelijk in blessuretijd in een vrijwillige struikelpartij van Ivan Bolado genoeg aanleiding voor een strafschop voor Equatoriaal-Guinee.

Javier Balboa, die speelt bij Estoril, greep deze buitenkans met beide handen aan en sleepte zo voor het gastland verlengingen uit het vuur (1-1). Dat riep slechte herinneringen op bij Tunesië, dat de laatste drie edities van de Afrika Cup sneuvelde in de kwartfinale na verlengingen.

Die vloek bleef bestaan voor Tunesië, dat in de 102de minuut door een schitterende vrije trap van Balboa op achterstand kwam en daar geen antwoord op kon vinden. Woensdag speelt Equatoriaal-Guinee voor een finaleplaats tegen de winnaar van de kwartfinale Ivoorkust – Algerije van zondag.