media

statistieken

datum

laden laden
laden laden
Toon meer resultaten

Schotvaardige PSV-spits Matavz krijgt Romario in het vizier

Schotvaardige PSV-spits Matavz krijgt Romario in het vizier

Aanvaller Tim Matavz heeft woensdagavond door zijn doelpunt in de Champions League-voorrondewedstrijd tegen Zulte Waregem (3-0 zege) progressie gemaakt op de Europese topscorerslijst van PSV.

De 24-jarige Sloveense spits schroefde zijn aantal Europese doelpunten in Eindhovense dienst op naar dertien in slechts achttien wedstrijden. Daarmee evenaarde hij het totaal van oud-spelers Mateja Kezman en Gerrie Deijkers.

In de Europa Cup-historie van PSV maakten alleen Willy van der Kuijlen, Harry Lubse en Romario meer doelpunten dan Matavz. Van der Kuijlen is Europees topscorer aller tijden van de club met 29 treffers, terwijl Lubse en Romario respectievelijk achttien en vijftien keer scoorden.

Fraai gemiddelde

Aangezien PSV dit seizoen nog minstens acht Europese wedstrijden zal spelen (twee in de play-offs van de Champions League en vervolgens zes groepswedstrijden in de CL of de Europa League) is de kans aanwezig dat Matavz het aantal van Romario zal overtreffen.

Met een fraai gemiddelde van 0,79 doelpunt per Europees duel heeft Matavz van alle PSV-spelers die minstens vijf keer scoorden in Europa Cup-verband het op drie na beste doelpuntenmoyenne. Alleen Ronaldo (gemiddeld 1,29 goals per duel), Pierre Kerkhoffs (1,25) en Romario (0,79) deden het wat dat betreft beter.

Clubrecord

Met zijn openingsdoelpunt droeg Matavz woensdag bij aan een nieuw clubrecord voor PSV. De Eindhovenaren boekten hun grootste uitzege in het kader van het belangrijkste Europa Cup-toernooi. Nooit eerder had PSV in het oude Europa Cup I-toernooi en de Champions League op vreemde bodem met drie goals verschil gewonnen.

De overwinning was ook bijzonder omdat het voor PSV de eerste zege was op Belgische bodem. Bij drie eerdere duels in België stapte de ploeg telkens als verliezer van het veld, zónder daarbij tot scoren te komen. Eén keer werd met 4-0 verloren bij Lierse SK en op bezoek bij Anderlecht trokken de Eindhovenaren twee keer (2-0 en 1-0) aan het kortste eind. (Ramon Min)

Laatste nieuws