Schilder via omweg alsnog in de schijnwerpers

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Tijdens de vijfde speelronde was dat NAC-middenvelder Robbert Schilder.

Schilder via omweg alsnog in de schijnwerpers

'Het is lekker om het Duel van het Jaar te winnen.' Want zo wordt de wedstrijd tegen Feyenoord gezien in Breda, beredeneerde de tweevoudige doelpuntenmaker Robbert Schilder (24).

Het was de Brabantse linksback die het duel op de valreep toch nog kleur gaf. Schilder tilde zijn team hoogstpersoonlijk naar 2-0. Nooit eerder scoorde hij twee keer in een wedstrijd. Schilder zag nog een extra voordeel van het persoonlijke primeurtje: 'Van belang is dit zeker na de onrustige periode.'

Het ene na het andere kopstuk verliet de afgelopen maanden het zinkende schip. Eerst zat econoom Theo Mommers plotseling ziek thuis. Daarna ging de technische baas Earnest Stewart er vandoor. En de competitie was koud begonnen toen ook Robert Maaskant de club in de steek liet.

Tot overmaat van ramp begon de club het seizoen door de financiële chaos ook nog met een strafpunt. Hoewel de Brabanders startten met min één, hebben ze zich zonder hoofdtrainer intussen al opgewerkt tot in de middenmoot.

Geen toeval, volgens Schilder. Hoewel speler uit de Ajax-school is hij wars van branie, maar afgelopen zondagmiddag maakte hij een vileine opmerking naar de plotseling vertrokken vorige coach. De matchwinner concludeerde dat sinds de vlucht van Maaskant naar Wisla Kraków de kracht van het team is verbeterd.

Schilder liet weten dat NAC conditioneel sterker is dan ooit. De oefeningen onder het duo John Karelse/Gert Aandewiel zijn zwaarder en scherper. Ook aanvoerder Rob Penders had het over 'een duidelijke verandering'. Aangezien het veldspel van NAC niet beter was dan dat van Feyenoord, werd de zege vooral toegeschreven aan de conditionele vooruitgang. <br /><br /> Het duurde inderdaad tot de 84ste minuut voordat NAC toesloeg. Schilder rukte op zonder dat tegenstander Ruben Schaken het in de gaten had. Invaller Anthony Lurling gaf op het juiste moment een passje en met binnenkant links passeerde Schilder de Rotterdamse doelman Rob van Dijk.

Even later beging Feyenoorder Bruno Martins Indi een overtreding vlak buiten het strafschopgebied. Schilder scoorde fraai uit de daarop volgende vrije trap.

Afgelopen zondag bevestigde de linkspoot wat hij zelf al eens zei: 'Ik ben geen pure verdediger. Ik zie het niet zitten om de komende jaren steeds op die positie te spelen. Dat heb ik de trainer ook laten weten. Mijn kracht ligt meer aanvallend.'

Vorig seizoen was hij in offensief opzicht al belangrijk met de meeste assists, maar Schilder scoorde slechts één keer. Nu staat hij via een omweg toch eens in de schijnwerpers. Tien jaar was Schilder actief bij Ajax. Eerst in de jeugd en onder Marco van Basten was hij soms basisspeler in het eerste elftal.

Uiteindelijk redde hij het niet. 'Dan maar via een omweg de top halen', vertelde Schilder toen hij begin 2009 tekende bij NAC. Hij ligt tot medio 2013 vast in Breda en wil uitgroeien tot een gezichtsbepalde speler. Over het nieuwe NAC is hij hoopvol. 'Dat we in de slotfase tegen Feyenoord de overwinning pakken, is geen toeval.'

Tom Knipping

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen