Scherpschutter Milik bewijst zijn waarde tegen Excelsior

Reacties

Ajax heeft de thuiswedstrijd tegen Excelsior zondagmiddag tot een goed einde gebracht: 3-0. Na een moeizame openingsfase bewees Arek Milik dat hij een basisplaats waardig is door zijn tiende en elfde doelpunt van het Eredivisie-seizoen te maken.

Scherpschutter Milik bewijst zijn waarde tegen Excelsior

Ajax had sinds de 5-2 overwinning op SC Heerenveen van begin december grote moeite om met ruime cijfers te winnen. De ploeg van Frank de Boer schoot tot de 24ste speelronde van alle teams in de Eredivisie zelfs het minst vaak op doel in 2016. In zijn zoektocht naar een oplossing voor dat probleem hield de coach van de Amsterdammers de laatste twee duels Milik op de bank, maar tegen Excelsior bleek de Poolse spits juist de sleutel tot succes.

Tegen de gegroepeerd verdedigende Kralingers vond Ajax de weg naar het doel aanvankelijk zeer moeizaam. Toen het in het laatste kwartier voor rust beter ging lopen, brak Milik de ban. De Poolse international kreeg weliswaar een vrijgeleide van de Excelsior-defensie, maar op zijn pegel in de kruising viel weinig af te dingen. Dat Milik dynamiet in zijn linkervoet heeft, is inmiddels toch wel bekend in de Eredivisie, maar ook na rust waren Tom Muyters en Henrico Drost daarop niet berekend: 2-0.

Totdat Milik ervoor zorgde dat Ajax voor het eerst sinds ruim twee maanden weer met een marge van minstens twee goals zou gaan winnen, was Amin Younes de meest actieve Ajacied. De acties van de Duitse vleugelspits strandden echter vaak vroegtijdig. Alleen vlak na het openingsdoelpunt van Milik was Younes dicht bij een treffer. Ook zijn schot vloog richting de winkelhaak, maar ditmaal had Muyters een prima redding in huis.

Dat Arek Milik tegen Feyenoord en FC Groningen op de bank zat, is gezien zijn cijfers opmerkelijk. Behalve elf competitiegoals verzorgde de Poolse spits ook nog zes assists.
Dat Arek Milik tegen Feyenoord en FC Groningen op de bank zat, is gezien zijn cijfers opmerkelijk. Behalve elf competitiegoals verzorgde de Poolse spits ook nog zes assists.

De Belgische doelman had aanvankelijk maar weinig te doen gehad, al kwam hij goed weg toen zijn slechte aanname na een terugspeelbal uitmondde in een doeltrap. In het eerste half uur was dat het grootste moment van opwinding geweest. Afstandsschoten van Nemanja Gudelj en Riechedly Bazoer misten venijn en/of precisie, terwijl Anwar El Ghazi (die een stuk tand afbrak en zijn jukbeen kneusde door een overtreding van Bas Kuipers) slap afwerkte en Younes en Davy Klaassen naast kopten.

Doordat Ajax als een diesel op gang moest komen tegen Excelsior, mocht de ploeg van trainer Fons Groenendijk heel even hopen op een zeldzame stunt in De Arena. Stanley Elbers, Brandley Kuwas en Tom van Weert ontsnapten bij counters regelmatig aan de drie verdedigers van Ajax, maar hielpen enkele goede mogelijkheden om zeep. Zo schoot Elbers net voorlangs na een slim passje van Van Weert, die zelf ook geen vervolg gaf aan zijn twee treffers tegen ADO Den Haag.

Omdat Ajax na de tweede goal gas terugnam, mocht Excelsior het blijven proberen. De eerste uitgoal sinds half december bleef echter uit, terwijl Muyters redde op weer een pegel van Milik. Toch had de Poolse scherpschutter ook een aandeel in de derde goal. Uit zijn pass stelde debutant Robert Muric de jarige Klaassen (23) in staat te scoren. Het verschil met koploper PSV bedraagt slechts een punt, maar Ajax heeft een beter doelsaldo. Excelsior heeft op de zestiende plaats steeds grotere zorgen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.