Schalke zet met ontslag Stevens zwalkend beleid voort

Huub Stevens maakte zondagochtend kennis met het zwalkende trainersbeleid bij Schalke 04. Zijn afscheid betekende de veertiende wisseling sinds zijn eerste dienstverband in 2002.

Schalke zet met ontslag Stevens zwalkend beleid voort

Het gedwongen vertrek van Stevens doet vreemd aan in de wetenschap dat Schalke 04 nog maar twee maanden geleden furore maakte met twee aansprekende zeges in vier dagen tijd op achtereenvolgens aartsrivaal Borussia Dortmund en Arsenal (in de Champions League) en zes weken geleden de beste start van het seizoen in 41 jaar bewerkstelligde.

Die opvallende resultaten konden Stevens niet behoeden voor een vroegtijdig afscheid. Na een reeks van zes wedstrijden zonder overwinning achtte de clubleiding het noodzakelijk in te grijpen. Het vertrouwen was weg dat de Nederlander het tij nog kon keren.

Zondagochtend, een dag na de 3-1 thuisnederlaag tegen SC Freiburg, werd de boodschap overgebracht. 'Toen ik 's ochtends vroeg om kwart voor acht werd gebeld door de technisch directeur Horst Heldt om naar kantoor te komen, wist ik hoe laat het was', vertelde Stevens aan Voetbal International. 'Want normaal gesproken is hij nooit zo vroeg op de club.'

'Het was een kort gesprek van vijftien minuten', vervolgde Stevens. 'Als je geen resultaat behaalt, kan dit gebeuren. Het is jammer, want ik had zeker nog het idee dat ik de groep kon bereiken.' Het moment – alleen een bekerduel met FSV Mainz 05 rest totdat de winterstop intreedt – roept vraagtekens op. Ook de snelheid waarmee in de persoon van Jens Keller (foto boven) een opvolger was gevonden doet een zwalkend beleid vermoeden. Dat wordt onderstreept door het aantal trainers dan de revue is gepasseerd na het eerste afscheid van Stevens in 2002.

Met de aanstelling van jeugdtrainer Keller, met slechts enkele weken ervaring als hoofdcoach bij VfB Stuttgart, werd zondag de veertiende wisseling van de wacht sinds 2002 een feit. Schalke 04 worstelt met de erfenis die Stevens achterliet en die de oud-international nu zelf ook de kop kostte.

EretitelZijn rentree in september 2011 was meer ingegeven door een hang naar het verleden dan een toonbeeld van een visie. Stevens, die zijn oude club uit de brand hielp na het onverwachte vertrek van Ralf Rangnick uit gezondheidsoverwegingen, had een reputatie te verliezen. Dankzij successen, waaronder de UEFA Cup-winst in 1997, kreeg hij in 2004 de eretitel 'trainer van de eeuw'.

Het eerste seizoen van zijn tweede periode leverde fraaie resultaten op. Met een derde plaats verdiende hij kwalificatie voor de Champions League. Maar door de terugval in prestaties kwam de twijfel steeds nadrukkelijker bovendrijven over de geschiktheid van Stevens. De speelwijze heette ouderwets en te weinig attractief te zijn, terwijl de Nederlander een visie zou ontberen zoals die wordt uitgedragen door jongere collega's als Jürgen Klopp (Borussia Dortmund) en Thomas Tuchel van Mainz 05.

Die laatste wordt genoemd als de beoogde nieuwe trainer in Gelsenkirchen. Keller heeft namelijk vooralsnog slechts de garantie gekregen tot het einde van het huidige seizoen. In het bekerduel met uitgerekend Mainz 05 van Tuchel krijgt Keller dinsdag zijn vuurdoop. Ook dan wordt duidelijk of de drastische maatregel Stevens te ontslaan resultaat heeft opgeleverd.

Stevens weet dat dat belangrijk is. 'In Duitsland kijken ze toch vooral naar het resultaat. Schalke 04 verloor vorige maand met 3-2 bij 1899 Hoffenheim. Maar ik overdrijf niet als ik zeg dat we met 8-3 hadden moeten winnen. Schalke was veel beter dan de tegenstander. Dit seizoen had het team juist veel meer beweging en creativiteit achter de spitspositie.'

Champions LeagueSchalke 04 is vanwege de financiële situatie zeer afhankelijk van het behalen van de Champions League. 'Ik denk niet dat mijn toekomst daar van afhing. Dit seizoen heeft Schalke 04 met het behalen van de knock-outfase zijn doel al bereikt. Waar het volgens mij om gaat is dat een trainer functioneert en dat de samenwerking met de spelersgroep goed is. Maar we kwamen tegen SC Freiburg ook nog op 1-0 door Farfán en hadden kansen op de 2-0. Uiteindelijk waren er één of twee situaties waardoor de spelers dat duel blokkeerden… Hoe het alsnog heeft kunnen misgaan is me een raadsel.'

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's