Schalke gokt op kwetsbaarheid Stuttgart in slotfase

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Bundesliga. Voor de 31ste speelronde is dat het duel tussen VfB Stuttgart en Schalke 04 van zondag (17.30 uur).

Schalke gokt op kwetsbaarheid Stuttgart in slotfase

VfB Stuttgart

Klassering: 15de plaats (28 punten uit 30 duels)
Vorm: W-V-V-W-G

De aanstelling van Huub Stevens heeft bij VfB Stuttgart nog niet de gewenste ommekeer gehad. Onder de Limburger speelden Die Schwaben zes competitieduels; daarvan werden er twee gewonnen, twee verloren en bleven er nog eens twee onbeslist. Met als resultaat dat Stuttgart evenals begin maart de vijftiende plaats in de Bundesliga bekleedt. Vooral het gebrek aan scherpte in de slotfase, moet Stevens dwarszitten. Tegen Werder Bremen (1-1) en Borussia Dortmund (2-3 verlies) werd in het laatste kwartier punt(en) verspeeld. Vorige week tijdens het bezoek aan Borussia Mönchengladbach (1-1) gaf het zelfs in de slotminuut de volle winst uit handen. Die wedstrijd baarde de oefenmeester voor opzien door spits en topschutter Vedad Ibisevic te passeren; de Bosniër, goed voor tien competitiegoals, kampt met een vormcrisis. Een opmerkelijke keuze is een basisplaats voor de pas achttienjarige (!) Carlos Gruezo tijdens de voorbije drie wedstrijden. In de winterstop werd de middenvelder overgenomen van Barcelona SC uit zijn vaderland Ecuador. Aan de zijde van verdedigende middenvelder Christian Gentner moet Gruezo het in nood verkerende VfB Stuttgart van een betere balans voorzien.

Uitgelicht
Voor Huub Stevens betreft het dit seizoen zijn derde weerzien met Schalke 04. De oefenmeester, eindverantwoordelijke in Gelsenkirchen in de perioden oktober 1996-juni 2002 en september 2011-december 2012 en gekozen tot Schalke's Trainer van de Eeuw, trof de club al tweemaal tijdens de play-offs van de Champions League met PAOK Saloniki (tot 3 maart jl. zijn werkgever). De laatste keer dat Stevens het als Bundesliga-coach tegen Schalke opnam, was in zijn periode bij Hamburger SV (februari 2007-juni 2008). In maart 2007 won hij in Gelsenkirchen met 0-2.

Schalke 04

Klassering: 3de plaats (58 punten uit 30 duels)
Vorm: W-G-W-G-W

Uit de voorbije zeven competitieduels behaalde Schalke 04 zeventien punten. Geen enkele ploeg deed het, gerekend over die serie, beter dan de formatie van trainer Jens Keller. Mede hierdoor is Schalke de best presterende Bundesliga-club in 2014 na Bayern München (31 om 30 punten in dertien duels). Met zeven punten voorsprong op de nummer vier, Bayer Leverkusen, is de club dicht bij het veiligstellen van de derde plaats, die directe kwalificatie voor de Champions League garandeert. Behalve dankzij de terugkeer van Klaas-Jan Huntelaar is Schalke 04 de tweede seizoenshelft enorm gegroeid door de ontwikkeling van Leon Goretzka, goed voor vier doelpunten. En Julian Draxler is als aanvallende middenvelder opgestaan als leider. Anders dan vorig jaar is de tienvoudige international ook belangrijk zonder doelpunten; nu maakt hij méér sprints, doet hij loopacties zonder bal en verdedigende arbeid.

Uitgelicht
De voorbije weken was er discussie over de status van Klaas-Jan Huntelaar als Schalke's strafschoppennemer. De laatste competitiewedstrijd tegen Eintracht Frankfurt miste de Oranje-international voor de derde keer. Vilein liet trainer Jens Keller weten dat de op de reservebank begonnen Jefferson Farfán eigenlijk de beoogde man was voor de penalty. Technisch directeur Horst Heldt brak nadien een lans voor Huntelaar. 'Ik zou hem aanraden opnieuw achter de bal plaats te nemen, dat ligt ook wel in zijn aard.'

Onderlinge historie

In de Bundesliga fungeerde VfB Stuttgart 43 keer als gastheer van Schalke 04. Slechts vier keer lukte het de bezoekers om de volle winst te behalen. Stuttgart won 29 ontmoetingen. In het seizoen 2000/01 speelden de Zuid-Duitsers een cruciale rol in de titelstrijd. Op de voorlaatste speeldag won VfB thuis met 1-0 van Schalke 04 door een doelpunt in de negentigste minuut van Krassimir Balakov. Schalke verspeelde daardoor de koppositie aan Bayern München (drie punten verschil). Het verloop van de 34ste speelronde is inmiddels legendarisch. Bayern München greep de landstitel door in de allerlaatste minuut van het duel bij Hamburger SV een gelijkspel af te dwingen. Op dat moment verkeerde Schalke 04, dat in Gelsenkirchen met 5-3 van Unterhaching had gewonnen, minutenlang in de veronderstelling de nieuwe kampioen te zijn.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
06/08/2011 VfB Stuttgart - Schalke 04 3-0 Bundesliga
21/01/2012 Schalke 04 - VfB Stuttgart 3-1 Bundesliga
08/12/2012 VfB Stuttgart - Schalke 04 3-1 Bundesliga
11/05/2013 Schalke 04 - VfB Stuttgart 1-2 Bundesliga
30/11/2013 Schalke 04 - VfB Stuttgart 3-0 Bundesliga

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.