Schalke en Tedesco: via de Nagelsmann-route terug naar de top

Reacties

Schalke 04 kende afgelopen week een daverende competitiestart door RB Leipzig met 2-0 te verslaan. Die Königsblauen hebben hun lot dit seizoen in handen gelegd van de 31-jarige Domenico Tedesco, die de club terug naar de top moet leiden.

Schalke en Tedesco: via de Nagelsmann-route terug naar de top

Begin mei van dit jaar ontliep Tedesco ternauwernood degradatie uit de Tweede Bundesliga met het relatief onbekende Erzgebirge Aue. De piepjonge Italiaan kwam in maart over van de jeugd van 1899 Hoffenheim en trof bij de tweedeklasser een ploeg die slechts één van zijn laatste veertien competitieduels had gewonnen en in noodgang afstevende op degradatie naar het derde niveau.

Onder Tedesco won Erzgebirge Aue zes van zijn laatste elf duels en werd deelname aan de play-offs om promotie/degradatie op de slotdag voorkomen. Een opzienbarende prestatie, die ook in Gelsenkirchen was opgevallen. Nog geen twee maanden later tekende Tedesco een tweejarig contract als hoofdtrainer bij Schalke 04.

Een gedurfde keuze van de Bundesliga-club, die de laatste jaren niet bepaald in rustig vaarwater dobbert. Die Königsblauen eindigden afgelopen jaar op een pijnlijke tiende plaats in de Budesliga, werden door Ajax uitgeschakeld in de kwartfinale van de Europa League en lijken de aansluiting met de Duitse top helemaal kwijt. Bayern München, Borussia Dortmund en inmiddels ook RB Leipzig en Hoffenheim lijken Schalke voorbijgestreefd.

Domenico Tedesco en Julian Nagelsmann haalden samen hun trainersdiploma.
Domenico Tedesco en Julian Nagelsmann haalden samen hun trainersdiploma.

Juist die laatste club biedt de Die Knappen echter hoop. Onder de eveneens onwaarschijnlijk jonge Julian Nagelsmann groeide Hoffenheim binnen een jaar van degradatiekandidaat naar subtopper. Leeftijd is al lang geen maatstaf meer voor trainers in de Bundesliga. Naast Nagelsmann en Tedesco zijn er nog vier trainers onder de veertig, ter vergelijking: in de Eredivisie is geen enkele trainer jonger dan veertig. Een nieuwe generatie jonge, frisse en tactisch begaafde oefenmeesters maakt de dienst uit in Duitsland. Vijftigers Carlo Ancelotti, Peter Bosz en Andries Jonker zijn wat dat betreft vreemde eenden in de bijt.

Schalke-voorzitter Clemens Tönnies heeft dan ook geen twijfels dat de aanstelling van Tedesco een succes wordt. 'Ik ben er sterk van overtuigd dat we met Tedesco aan het roer de Bundesliga-top weer kunnen aanvallen. De mentaliteit bij de club is veranderd', aldus Tönnies. Feitelijk klopt dat, Schalke begon het vorige seizoen met vijf nederlagen, maar ook gevoelsmatig is een verandering zichtbaar. Waar het afgelopen jaar negativiteit en machteloosheid overheersten, is er nu weer ruimte voor enthousiasme en ambitie. Met onder anderen Leon Goretzka, Max Meyer en Nabil Bentaleb is er immers genoeg talent aanwezig.

Duidelijk is dat er een frisse wind waait bij de club uit Gelsenkirchen. Tedesco is niet bang om harde beslissingen te maken. Zo nam de Italiaan aanvoerder en clubicoon Benedikt Höwedes zijn band af en posteerde hij de Duitser op de bank voor de seizoensopening tegen Leipzig. In plaats daarvan speelde de twintigjarige Thilo Kehrer samen met Matija Nastasic en Naldo (die drie jaar ouder is dan Tedesco).

Benedikt Höwedes, basisspeler in de gewonnen WK-finale van het Duitse nationale elftal en al jarenlang aanvoerder van Schalke is niet meer onomstreden onder Domenico Tedesco.
Benedikt Höwedes, basisspeler in de gewonnen WK-finale van het Duitse nationale elftal en al jarenlang aanvoerder van Schalke is niet meer onomstreden onder Domenico Tedesco.

Tönnies was er als de kippen bij om het publiekelijk op te nemen voor zijn trainer. 'Höwedes heeft het de afgelopen zes jaar geweldig gedaan, maar om nu iets te veranderen en de verhoudingen te doorbreken is niet verkeerd.' Dat bleek tegen Leipzig, de nummer twee van het afgelopen seizoen beet zich stuk op de vernieuwde Schalke-defensie en ging uiteindelijk met 2-0 de boot in.

Een veelbelovende start voor Schalke, die ze zal sterken in het geloof dat een comeback naar de Bundesliga-top erin zit. Zondag om 18.00 uur volgt daarvoor de volgende test met een uitwedstrijd tegen promovendus Hannover 96.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.