Schalke 04 naast punten morsend Bayern München

Bayern München moet na de remise tegen Borussia Mönchengladbach Schalke 04 naast zich dulden op de leidende positie in de Bundesliga. De ploeg van Felix Magath klopte in de slotfase Hertha BSC.

Schalke 04 naast punten morsend Bayern München

Borussia Mönchengladbach-Bayern München 1-1De ploeg van Louis van Gaal had duidelijk last van de heenwedstrijd van woensdag in de halve finale van de Champions League. Daarnaast miste het aanvoerder Mark van Bommel vanwege een schorsing - de Oranje-international ontving tegen Hannover 96 alweer zijn tiende gele kaart van het seizoen - zodat Danijel Pranjic in de basisformatie stond. De woensdag uit het veld gestuurde Franck Ribéry verscheen eveneens aan de aftrap.

De enige die af en toe wat probeerde was Arjen Robben, maar zoals wel vaker stierven zijn dribbels soms in schoonheid omdat hij te weinig oog voor medespelers had. Ook had de Oranje-international pech in de afronding. Daardoor bleef de defensie van de thuisploeg, met Roel Brouwers als boegbeeld, eenvoudig overeind.

Borussia plaatste met grote regelmaat een counter en was simpelweg gevaarlijker dan de koploper in de Bundesliga. Na een uur spelen leidde dit tot de voorsprong. Een fraaie combinatie tussen Michael Bradley en Raul Bobadilla had Marco Reus als eindpunt en met een vlammend schot liet de aanvaller Bayern-goalie Hans-Jörg Butt kansloos.

De paniek sloeg daarna toe bij Bayern. De slordigheid, waar het team de hele wedstrijd mee worstelde, leek een verlammende werking te hebben. Toch kwam de ploeg uit München een kwartier voor tijd op gelijke hoogte. Philipp Lahm lepelde de bal in het strafschopgebied waar invaller Miroslav Klose, hoog springend, zijn derde van het seizoen binnenkopte.

In de slotfase ontwikkelde Bayern wel druk, maar de ploeg werd nauwelijks gevaarlijk. Zij moest daarom genoegen nemen met de 1-1 uitslag en het puntenverlies.

Hertha BSC-Schalke 04 0-1Met twee punten achterstand op Bayern München was de opdracht voor Schalke 04 kraakhelder: alleen winst volstond. Hertha BSC stevent af op degradatie en ook voor die ploeg geldt dat punten in deze fase van de competitie noodzakelijk zijn. Daar leek het in de eerste helft niet op. De teams opereerden angstig met een zeer matig eerste bedrijf als gevolg.

Na de rust, waarin de spelers van Schalke waarschijnlijk een slecht gehumeurde coach Felix Magath troffen, begonnen de bezoekers met meer fanatisme. Ook bij Hertha waren de alarmbellen gaan rinkelen en zo ontstond een technisch niet hoogwaardige, maar wel zeer spannende tweede helft. Nadat met name Theofanis Gekas voor Hertha enkele grote kansen had laten liggen, was de energie op bij de Berlijnse club.

Naarmate de tijd vorderde werd de druk van Schalke 04 steeds groter. Drie minuten voor tijd kreeg de ploeg ook zijn beloning. Een voorzet van Vicente Sánchez bereikte bij de tweede paal de hoog springende Jefferson Farfán die Hertha-goalie Jaroslav Drobny tot een save dwong. De Tsjechische keeper keerde slechts waardoor Heiko Westermann de belangrijke goal kon binnenwerken.

Bayer Leverkusen-Hannover 96 3-0Lang was Bayer Leverkusen de koploper in de Bundesliga, maar na de winterstop kwam de klad erin en de ploeg zakte naar plaats vier. In de laatste vijf wedstrijden was Bayer niet tot winst gekomen. Hannover 96 strijdt om degradatie te voorkomen en droeg een 7-0 nederlaag, vorige week tegen Bayern München, als ondermijning van het zelfvertrouwen met zich mee.

Leverkusen had een half uur nodig om het eerste gat in de defensie te vinden. Een voorzet van Burak Kaplan werd knullig gemist door Karim Haggui zodat Stefan Kiessling zijn twintigste doelpunt van het seizoen kon maken. Na rust veranderden de bezoekers de strijdwijze en zochten de aanval. Na ruim een uur liep Hannover echter tegen een vlijmscherpe counter aan. Toni Kroos vond Kaplan die vanaf de rand van het strafschopgebied de 2-0 binnenschoot.

Hannover was daarmee geslagen en zag kort voor tijd Kiessling zijn tweede van de dag maken. De spits tekende voor de 3-0 eindstand via een strafschop die was gegeven na een overtreding op Kroos.

1. FC Nürnberg-Borussia Dortmund 2-3Grote man bij Borussia Dortmund was Lucas Barrios die voor alle treffers van zijn ploeg zorgde. Mike Frantz en Christian Eigler tekenden voor de doelpunten van 1. FC Nürnberg dat zich na de nederlaag nog niet veilig heeft gespeeld.

FSV Mainz 05-Eintracht Frankfurt 3-3Middenmoters FSV Mainz 05 en Eintracht Frankfurt zijn zeker van lijfsbehoud en hebben een te grote achterstand om nog te strijden voor Europees voetbal. Het resulteerde in een vermakelijke wedstrijd tussen twee teams die vrijuit konden spelen. Alexander Meier (2) en Ümit Korkmaz scoorden voor de bezoekers, Aristide Bancé (2) en Jan Simak deden dat voor de thuisploeg, zodat de wedstrijd eindigde in 3-3.

Met nog twee wedstrijden te spelen staan Bayern München, dat een beter doelsaldo heeft, en Schalke 04 aan kop van de Bundesliga. Bayer Leverkusen en Borussia Dortmund passeren Werder Bremen dat later deze zaterdag nog kan terugkomen als het wint van
1. FC Köln. Hertha BSC heeft nog een theoretische kans om degradatie te voorkomen, maar moet dan wel zijn laatste twee duels winnen en hopen op fouten van de concurrentie.

Bekijk hier al onze video's