SC Heerenveen verdiept crisis Feyenoord

Feyenoord heeft een nieuwe gevoelige tik moeten incasseren. SC Heerenveen had het antwoord op een pareltje van Anass Achahbar en verliet De Kuip als winnaar (1-2).

Achahbar weet hoe het is om Feyenoord tot leven te brengen. In maart was hij de man die in de thuiswedstrijd tegen PSV de Rotterdammers in de tweede helft met twee goals de overwinning had gebracht (2-1). Tien maanden later kreeg de Hagenaar, na een half uur ingevallen voor de geblesseerde Michiel Kramer, met opnieuw een fraaie treffer De Kuip achter zich.

In de 71ste minuut bracht Achahbar het vuur in De Kuip terug met een zeer fraaie omhaal, die de gelijkmaker betekende. Het Rotterdamse vuur was langzaamaan verworden tot een klein waakvlammetje. Uiteindelijk was het niet genoeg voor een punt.

Anass Achahbar maakt de 1-1

In de openingsfase had Feyenoord nog laten zien dat het een einde wilde maken aan de treurige reeks in de Eredivisie. Kansen voor Michiel Kramer, Karim El Ahmadi en Jan-Arie van der Heijden onderstreepten dat.

Maar de beloning in de vorm van een treffer bleef uit. En naarmate de wedstrijd vorderde werd ook steeds duidelijker dat de groeiende druk een verlammende werking had op het spel van de Rotterdammers.

Bovendien had Henk Veerman in de 39ste minuut een open zenuw van Feyenoord geraakt. De spits maakte knap af na voorbereidend werk van Sam Larsson, waarbij zeker iets viel af te dingen op het Rotterdamse verdedigen. Met zijn goal betaalde Veerman het vertrouwen terug van trainer Foppe de Haan die hem de voorkeur had geven boven voormalig Feyenoorder Mitchell Te Vrede.

Henk Veerman passeert Kenneth Vermeer

Feyenoord vocht tegen de achterstand en tegen zichzelf. Trainer Giovanni van Bronckhorst, die Kramer na een half uur zag afhaken met een enkelblessure, moest constateren dat SC Heerenveen zelfs nog genadig was voor de thuisploeg.

Onder anderen Morten Thorsby (op de lat) en invaller Luciano Slagveer (op Kenneth Vermeer) lieten na de voorsprong te vergroten. De opleving van Achahbar kwam onverwachts en bood nieuwe hoop voor Feyenoord. Maar in de 84ste minuut bleek het ijdele hoop. Joey van den Berg kreeg De Kuip, die na de 1-1 van Achahbar weer leek te gaan kolken, weer stil.

Feyenoord blijft ondanks de nederlaag derde in de Eredivisie, maar voelt inmiddels de hete adem van NEC en Heracles Amelo in de nek. De marge is nog maar twee punten. Middenmoter SC Heerenveen klimt een plaatsje.