SC Heerenveen straft ultra-defensief RBC af

In het Abe Lenstra-stadion was er zaterdagavond meer één ploeg die probeerde te voetballen en dat was thuisploeg SC Heerenveen. RBC Roosendaal was maar met één doel naar Friesland gekomen en dat was niet verliezen. Die opzet slaagde niet: 1-0.

SC Heerenveen straft ultra-defensief RBC af

Trainer Robert Maaskant had van zijn bedoelingen geen geheim gemaakt: zijn ploeg was gestart met vier verdedigers, die voor zich ook nog eens twee verdedigende middenvelders wisten. RBC Roosendaal speelde in Friesland dus niets anders dan cattenaccio.

Dat was misschien nog niet eens zo slecht bedacht, omdat de Friezen bepaald moeite had met de defensieve strijdwijze van de gasten. De thuisploeg strandde keer op keer al in een vroeg stadium op de Westbrabantse muur, waardoor er van enig gevaar voor Maikel Aerts nauwelijks sprake was.

Op slag van rust kon de ploeg van trainer Foppe de Haan eindelijk een bres slaan. De voorzet was van Stefan Selakovic, waarna Gerald Sibon er zijn hoofd tegenaan kon zetten, 1-0. Een terechte voorsprong, en vooral op een goed moment, omdat beide ploegen meteen konden gaan rusten.

Na de pauze kwam die voorsprong nauwelijks meer in gevaar, ook niet toen RBC halverwege de tweede helft het strijdplan ietwat wijzigde. In de slotfase werd het voor de Friezen bij vlagen toch nog even wat heikel, maar SC Heerenveen slaagt er tegenwoordig zelfs in om die heikele slotfases zonder kleerscheuren door te komen.

Bekijk hier al onze video's