SC Heerenveen opent matig tegen onmachtig Roda JC

Een afstraffing als tegen AZ bleef SC Heerenveen bespaard. Maar de competitiestart tegen Roda JC was voor de Friezen teleurstellend (0-0).

Het doelpuntloze gelijkspel in de eerste wedstrijd van het seizoen 2009/10 was vooral teleurstellend voor SC Heerenveen. De Friese ploeg was vorige week met 5-1 ten onder gaan in de strijd om de Johan Cruijff Schaal, maar verwachtte het uitgeklede Roda JC wel te kunnen verslaan.

De verwachting over de verhoudingen op het veld kwamen uit. Roda JC, dat door het ontbreken van Anour Hadouir in aanvallend opzicht snelheid miste, kwam in de eerste helft nauwelijks in het spel voor. SC Heerenveen was heer en meester in het Abe Lenstra Stadion, maar slaagde er niet in de Limburgse defensie te verontrusten. Daryl Janmaat was het dichtst bij een treffer.

In de tweede helft vertoonde de defensie van Roda JC meer scheuren, ook door het hogere tempo van Heerenveen. Roy Beerens, Gerald Sibon en Viktor Elm verzuimden de Friese dadendrang om te zetten in een doelpunt. Na bijna een uur had Sibon de pech dat Marcel de Jong op de lijn zijn keepoer Bram Castro te hulp schoot.

Maar ook aan de andere kant was er meer te beleven dan in de eerste helft. SC Heerenveen-keeper Brian Vandenbussche liet zich bijna verrassen door een schot van Boldizsár Bodor, die een kwartier voor het einde opnieuw tevergeefs de Belgische goalie probeerde te verschalken. Het laatste wapenfeit was ook voor Roda JC. Invaller Ruud Vormer liet de kans liggen.