SC Heerenveen klopt PSV in blessuretijd na fout Culina

Een week nadat PSV in blessuretijd won van FC Groningen, trakteerde SC Heerenveen de Eindhovenaren op een soortgelijke nederlaag. Danijel Pranjic bezorgde de bezoekers de 3-2 zege.

Namens PSV mag Jason Culina zich die nederlaag het meest aantrekken. In de negentigste minuut liet hij zich verrassen door Patrick Ingelsten, die voor hem kroop na een voorzet van Smarason. De Australiër hield de Zweed vast, waarna scheidsrechter Reinold Wiedemeijer naar de stip wees en Culina rood voorhield. En Pranjic de strafschop beheerst binnen schoot.

Het duel in het Philips Stadion verdiende eigenlijk geen winnaar. Beide elftallen waren aan elkaar gewaagd in een boeiende en spectaculaire wedstrijd. Het spel golfde negentig minuten op en neer, waarbij beide ploegen nauwelijks onderdeden voor elkaar.

Heerenveen was het best begonnen en kwam na een kwartier op voorsprong dankzij een intikker van Paulo Henrique. Maar in het half uur dat volgde tot het rustsignaal domineerde PSV, dat Heerenveen vastzette rond de zestien en steeds meer gevaar stichtte. De gelijkmaker van Balázs Dzsudzsák was een fraaie: de Hongaar nam in de 27ste minuut een voorzet van Nordin Amrabat ineens op zijn slof en verraste daarmee Brian Vandenbussche. Diezelfde doelman ging vier minuten later in de fout en liet een schot van Ibrahim Afellay van zijn borst ketsen. Timmy Simons was alert in de rebound en schoof de bal in het doel.

In de minuten die volgden verzuimde PSV het verschil uit te bouwen, ondanks kansen voor Culina en Afellay. Dat kwam de thuisploeg na rust duur te staan, want in de vijftigste minuut strafte Paulo Henrique een misser van Simons af: 2-2.

Na de Friese gelijkmaker golfde het spel in hoog tempo op en neer. Zowel PSV als Heerenveen schiep zichzelf een handvol kansen. Alleen in de laatste tien minuten al waren Bonaventure Kalou, Ingelsten, Afellay en Danny Koevermans dicht bij een winnende treffer. Uiteindelijk bleek PSV de schlemiel door de onachtzaamheid van Culina.

Heerenveen neemt de vierde plaats over van PSV. De Friezen hebben 48 punten, net zoveel als nummer drie Ajax. PSV is vijfde met 45 punten.