SC Heerenveen keert met punt terug uit Letland

Het herstel in de Eredivisie kreeg voor SC Heerenveen geen vervolg in de Europa League. FK Ventils zette de Friese formatie in Letland de voet dwars (0-0).

Ondanks een slap begin kon SC Heerenveen goede bedoelingen niet ontzegd worden. In de eerste helft speelde de wedstrijd zich voornamelijk af op de helft van FK Ventils zonder dat overigens de contouren van een treffer van SC Heerenveen zich aftekenden. Alleen Paulo Henrique kreeg de gelegenheid de ban te breken.

FK Ventils, dat het Europa League-avontuur begon met een 1-1 gelijkspel bij Hertha BSC, kreeg in de eerste helft de beste kansen. Edgars Gauracs en Aleksandrs Solovjovs lieten de gelegenheid liggen Heerenveen-keeper Brian Vandenbussche (foto) te passeren.

De Belgische doelman kweet zich ook in de tweede helft goed van zijn taak. Vandenbussche, die in de basis stond doordat eerste keus Martin Lejsal niet helemaal fit was, voorkwam dat onder anderen Solovjovs en Igor Tigirias namens FK Ventils de score openden.

SC Heerenveen ontbeerde na rust de daadkracht om na drie jaar weer een Europese uitzege te boeken. Paulo Henrique was opnieuw de man die het verschil had kunnen maken, ware het niet dat zijn inzet in het zijnet belandde.

Hertha BSC deelt in Groep D met SC Heerenveen de laatste plaats. De wisseling van de wacht heeft bij die Oude Dame (nog) niet geleid tot een positief resultaat. Met Karsten Heine als tijdelijk vervanger van de ontslagen Lucien Favre op de bank ging de Berlijnse ploeg ten onder bij Sporting Lissabon. Een gelukkige treffer van Adrien Silva was het begin van het einde voor Hertha BSC, dat niet verder kwam dan een schot op de lat van Christoph Janker.