SC Heerenveen bewijst dat NEC nog kan verliezen

SC Heerenveen maakte een einde aan de imposante reeks van NEC. De Friezen brachten de Nijmegenaren de eerste nederlaag toe sinds 16 februari, toen Excelsior met 1-0 won in De Goffert. Sindsdien bleef NEC elf competitieduels ongeslagen.

De 2-1 overwinning van Heerenveen was overigens verdiend. Na een moeizame eerste helft lukte het de ploeg van coach Trond Sollied wel om na rust NEC vast te zetten rond de Nijmeegse zestien. Bovendien maakten de bezoekers een matige indruk en brachten zij voetballend erg weinig.

Heerenveen liet vooral in de tweede helft goed voetbal zien, daarbij gesteund door de snelle treffer van Danijel Pranjic. De Kroaat haalde in de 48ste minuut vanaf achttien meter uit en verschalkte doelman Gábor Babos met een stuiterschot in de verre hoek.

De mooiste actie was in de 66ste minuut te zien. Op de rand van de zestien hakte invaller Paulo Henrique de bal naar Roy Beerens, die op zijn beurt achter zijn standbeen langs de bal naar Tarik Elyounoussi transporteerde. De Noor bleef koel en schoof de bal langs Babos: 2-0.

In de eerste helft was Heerenveen nog onmachtig geweest, want de thuisploeg stichtte amper gevaar ondanks een overwicht. NEC had zelfs de beste kansen via Lorenzo Davids en Jhon van Beukering. Davids had de grootste mogelijkheid: hij stiftte de bal over doelman Brian Vandenbussche, maar deed dat te zacht, zodat de bal van de doellijn werd gehaald.

In de slotfase scoorde NEC alsnog. Michael Dingsdag duwde Saidi Ntibazonkiza licht in de rug, waarna de aanvaller onderuitging, scheidsrechter Kevin Blom naar de stip wees en Van Beukering de penalty verzilverde: 2-1. Het was te laat voor een echt slotoffensief.

Heerenveen, waar Bonaventure Kalou vlak voor tijd zijn debuut maakte, heeft zeven punten uit drie duels en staat naast FC Groningen op kop. NEC heeft vier punten.