SC Cambuur walst voor rust over zwak FC Groningen heen

Cambuur Leeuwarden heeft FC Groningen de eerste nederlaag van het seizoen bezorgd (4-1). In eigen huis sloegen de Friezen voor rust hun slag tegen Groningen.

Voor het begin van de wedstrijd was Cambuur samen met NAC Breda de enige club in de Eredivisie die nog niet had gescoord. Daar maakte de ploeg in eigen huis tegen Groningen snel een einde aan. Na nog geen twee minuten spelen, kwam de bal in de zestienmeter bij spits Michiel Hemmen terecht. Die twijfelde niet en maakte met links de openingstreffer voor Cambuur.

In plaats van op de lauweren te rusten, ging Cambuur direct daarna op jacht naar de 2-0. Middenvelder Erik Bakker kreeg twee goede kansen, maar hij zag deze gestuit door Groningen-doelman Marco Bizot. Zijn derde kans leverde wel een treffer op. Na een combinatie met Hemmen, vond Bakker op prachtige wijze de bovenhoek met een geplaatst schot.

Donderslag
Voor Groningen, dat de competitie sterk startte met twee overwinningen, kwam de 2-0 achterstand als een donderslag bij heldere hemel. Na ruim een half uur spelen, besloot trainer Erwin van de Looi al in te grijpen. Spits David Teixeira, die niet in staat was de opkomende centrale verdediger Martijn van der Laan af te stoppen, werd eraf gehaald en vervangen door Michael de Leeuw.

Veel zoden zette dit niet aan de dijk voor Groningen. Kort voor rust brak Bakker namelijk opnieuw door. Hij passeerde doelman Marco Bizot, maar zijn schot kon nog voor de lijn worden weggehaald. De daarop volgende corner leverde alsnog de 3-0 op. Oebele Schokker legde de bal op het hoofd van de geheel vrijstaande Ramon Leeuwin, die overtuigend inkopte.

Na rust richtte Groningen zich op. De ballen werden sneller naar voren gespeeld, waar Cambuur het duidelijk lastig mee had. Na vijf minuten spelen leverde dit al resultaat op. Nick van der Velden bediende invaller Michael de Leeuw op maat. De spits kopte de bal vervolgens tegen de touwen, waarmee hij zijn elftal terug in de wedstrijd bracht.

Een zeldzame tegenstoot van Cambuur maakte een einde aan alle spanning. Op aangeven van Bakker kreeg rechtsback Wout Droste een goede schietkans, die hij koelbloedig tot doelpunt promoveerde.

Voor Cambuur is het de eerste overwinning sinds de terugkeer in de Eredivisie. Na drie duels heeft de ploeg van trainer Dwight Lodeweges daardoor al vier punten bemachtigd. Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. Groningen staat door de nederlaag niet langer gedeeld aan kop in de Eredivisie.