SC Cambuur verslaat veerkrachtig NAC Breda na penalty's

SC Cambuur heeft zich na strafschoppen voor de vierde ronde van het KNVB-bekertoernooi geplaatst. NAC Breda vocht zich knap terug in de wedstrijd, maar zag die inhaalrace in de penaltyserie niet worden beloond door missers van Kees Kwakman en Anthony Lurling.

De spelers van NAC kregen zondag vrij van hun trainer Nebosja Gudelj, zodat ze de 5-0 overwinning op Go Ahead Eagles uitgebreid konden vieren. Het duurde dinsdagavond in Leeuwarden dan ook even voor de Bredanaars bij de les waren.

Want hoewel Cambuur aanvankelijk nauwelijks kansen creëerde, stond het bij rust toch met 2-0 voor. Na vijf minuten knalde Marcel Ritzmaier van afstand schitterend raak na een scrimmage in het strafschopgebied van NAC. Vlak voor rust vond basisdebutant Alexander Christovao na slecht uitverdedigen eveneens het net, omdat NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar kansloos was bij zijn van richting veranderde schot.

Anouar Hadouir stelde vlak voor tijd met een gelijkmaker de uitschakeling van NAC Breda nog even uit.

Juist toen de Friezen in de tweede helft op weg leken de genadeklap uit te delen, herpakte De Parel van het Zuiden zich. Dertien minuten na rust blies Mats Seuntjes de Bredase hoop nieuw leven in uit een voorzet van Danny Verbeek, die vervolgens zelf een grote kans miste op de gelijkmaker. Zes minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd deed invaller Anouar Hadouir alsnog wat Verbeek naliet: een verlenging afdwingen: 2-2.

Omdat Ten Rouwelaar bij enkele kansrijke situaties voor zijn doel uitstekend optrad en NAC aan de andere kant ook naliet de wedstrijd te beslissen, moest een strafschoppenserie uitkomst bieden. Nadat beide teams hun eerste vier penalty's overtuigend hadden benut, keerde Leonard Nienhuis de zwakke inzet van Kees Kwakman.

Dat leek een vrijgeleide voor Cambuur om NAC de doodsteek toe te dienen, maar Ten Rouwelaar stelde de beslissing nog even uit door Mart Dijkstra het scoren te beletten. Toen vervolgens Anthony Lurling tegen de lat schoot, had Lucas Bijker het geluk dat zijn penalty via de binnenkant van de paal wel het doel inging.