SC Cambuur toont veerkracht in derby met SC Heerenveen

SC Cambuur heeft een 2-0 achterstand bij buurman SC Heerenveen weggewerkt dankzij twee standaardsituaties: 2-2. Daarmee werd de bliksemstart van Heerenveen tenietgedaan.

Cambuur begon vol aanvallende intenties aan de Friese derby, maar tot twee keer toe schoten de bezoekers zichzelf vlak na de aftrap in de eigen voet. Heerenveen verdiende binnen tien seconden een strafschop – de snelste ooit in de Eredivisie -  na een overtreding van Leonard Nienhuis op Mark Uth, die de penalty zelf overtuigend binnenschoot. De snelle tegentreffer werd ingeluid door balverlies van spelmaker Albert Rusnak, nadat Cambuur zelf de aftrap had genomen.

Ook na rust ging het al snel mis voor Cambuur. In de 49ste minuut was het Marlon Pereira die op ongelukkige wijze een voorzet van Luciano Slagveer achter zijn eigen doelman werkte. Daarmee leek Cambuur, dat via Bartholomew Ogbeche en Daniël de Ridder eerder grote kansen op de gelijkmaker om zeep hielp, voor een onmogelijke opdracht te staan.

Grote vreugde bij SC Heerenveen na de bliksemstart, maar een zege op SC Cambuur levert het vroege doelpunt van Mark Uth uiteindelijk niet op.

De Leeuwarders gaven echter niet op en slechts zes minuten na de 2-0 zorgde Ogbeche alweer voor de aansluitingstreffer. De Nigeriaanse spits was attent toen Kristoffer Nordfeldt een vrije trap van Rusnak losliet. Voor Cambuur-trainer Henk de Jong bleek dit het sein om alles op de aanval te zetten. Hij bracht spits Martijn Barto het veld in voor middenvelder Sander van de Streek.

Die lef betaalde zich uiteindelijk uit. In de 67ste minuut was het opnieuw raak voor Cambuur uit een standaardsituatie. Verdediger Etiënne Reijnen kopte een hoekschop van Rusnak overtuigend binnen. De bezoekers gingen vervolgens zelfs op zoek naar de overwinning, maar zover kwam het niet. Dat was te danken aan Nordfeldt, die redding bracht op een schot van de doorgebroken Furdjel Narsingh.

Vierde
Met twee defensieve wissels herstelde Heerenveen-coach Dwight Lodeweges, die het opnam tegen de club waar hij vorig seizoen succesvol was, in de slotfase het evenwicht in de wedstrijd, wat de thuisploeg een punt opleverde. Daardoor klimt Heerenveen naar de zesde plaats op de ranglijst, twee punten onder buurman Cambuur, dat vierde staat.