SC Cambuur nog altijd zonder zege door juweel Van Hyfte

Met een schitterend doelpunt heeft Tom Van Hyfte voorkomen dat SC Cambuur bij Roda JC de eerste overwinning van dit seizoen boekte: 1-1.

Cambuur deed in Kerkrade de achtste poging om de eerste Eredivisie-zege van het seizoen te boeken. De ploeg van trainer Henk de Jong kende een dramatische start, maar toonde in de laatste weken herstel. Tegen FC Twente (0-0) werd het tweede puntje gepakt, gevolgd door een nipte bekernederlaag tegen PSV (3-2). Vorige week leken de Leeuwarders eindelijk voor het eerst te gaan winnen, maar een 3-1 voorsprong werd in de slotfase uit handen gegeven tegen FC Utrecht (3-3).

De voortekenen voor het uitduel met Roda JC waren niet goed, want sinds 1992 won Cambuur geen uitwedstrijd meer in Limburg en de promovendus kende bovendien een voortvarende start. Standaardsituaties waren een belangrijke pijler onder dat succes. Geen Eredivisie-club scoorde relatief gezien zoveel uit dode spelmomenten als de Limburgers.

Cambuur sloeg in de eerste zeven duels juist geen enkele keer toe via een standaardsituatie, maar in de dertigste minuut waren de rollen omgedraaid. Marvin Peersman kopte een corner terug en Bartholomew Ogbeche werkte op de doellijn de openingstreffer binnen. Daarmee toonde Cambuur zich bijzonder effectief, want Roda had tot dan toe het meeste gevaar gesticht.

Ogbeche kreeg voor rust de kans om na een snelle counter de marge te verdubbelen, maar nadat hij doelman Benjamin van Leer had gepasseerd schoof hij de bal in het zijnet. Aan de andere kant raakte Richmond Boakye de paal. Met Daniel Da Silva en Edwin Gyasi in de ploeg voerde Roda in de slotfase de druk op.

Wonderschone goal
Dat leverde in de 73ste minuut via een wonderschone goal van Tom Van Hyfte de 1-1 op. De Belgische aanvallende middenvelder promoveerde met een schitterende halve omhaal een voorzet van Ard van Peppen tot doelpunt.

Cambuur toonde veerkracht na deze tegenslag en kreeg in de slotfase een uitgelezen kans om alsnog de drie punten mee te nemen uit Limburg. De paal stond echter een doelpunt van invaller Xander Houtkoop in de weg. Eerder had Furdjel Narsingh een counter al niet kunnen bekronen.

Met het 1-1 gelijkspel schiet Cambuur weinig op, want de Leeuwarders staan nog altijd zeventiende. Roda JC bezet de zevende positie en behoudt de ongeslagen thuisstatus in de Eredivisie tegen Cambuur (W4, G2).